Málnás-mézes pogácsa frissen sütve

Málnás-mézes pogácsa

A málnás-mézes pogácsa egy különleges és finom sütemény, amely a méz természetes édességét és a málna frissességét ötvözi. Ez a sütemény különösen népszerű a nyári hónapokban, amikor a málna szezonja van, de fagyasztott málnával is elkészíthető. A méz nemcsak ízesít, hanem segít a pogácsa puhaságának megőrzésében is, míg a málna friss, gyümölcsös ízt ad neki. Fontos, hogy a málnát óvatosan keverjük a tésztába, hogy ne törjön össze teljesen, így a pogácsa különleges textúrát kap. Tálaláskor egy kevés mézzel meglocsolva vagy porcukorral megszórva még finomabb!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Vaj
100 g Méz
50 g Porcukor
1 db Tojás
150 g Friss málna
1 cs. Sütőpor
100 g Tejföl
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot, majd jól elkeverjük.

    A sütőport érdemes a liszttel együtt szitálni, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    2

    A hideg vajat kis kockákra vágjuk, majd a liszthez adjuk. Kézzel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy morzsalékos állagú tésztát kapjunk.

    A vaj legyen nagyon hideg, mert így könnyebb morzsalékosra dolgozni, és a pogácsa omlósabb lesz. Használhatsz vaj helyett margarint is.

    3

    A mézet kissé felmelegítjük, hogy folyékonyabb legyen, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojást. Alaposan összekeverjük.

    A mézet ne melegítsd túl forróra, mert a tojás kicsapódhat. Csak annyira melegítsd, hogy könnyen folyjon.

    4

    A friss málnát óvatosan összetörjük villával, majd a mézes keverékhez adjuk, és alaposan elkeverjük.

    Ha nincs friss málnád, használhatsz fagyasztott málnát is. Ebben az esetben a kiolvasztás után nyomkodd ki a felesleges nedvességet.

    5

    A mézes-málnás keveréket és a tejfölt a lisztes keverékhez adjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ügyeljünk rá, hogy ne gyúrjuk túl, mert a pogácsa így nem lesz könnyű és omlós.

    A tésztát csak annyira gyúrd össze, hogy összeálljon. Ha túlgyúrod, a glutén aktiválódik, és a pogácsa kemény lesz.

    6

    A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és a pogácsák formásabbak lesznek. Akár egy éjszakán át is hűtheted.

    7

    A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a pogácsák szárazak lesznek. A pogácsaszaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához.

    8

    A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd előmelegített 180°C-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a pogácsákat, és ha aranybarnák, vedd ki őket a sütőből. Ha a tetejük túl gyorsan barnul, takard le őket alufóliával.

    9

    Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva vagy egy kevés mézzel meglocsolva tálaljuk. Frissen és langyosan is kiváló!

    A porcukrot szitáld meg, hogy ne legyenek benne csomók. A mézet óvatosan csorgasd a pogácsákra, hogy ne áztassa el őket.