A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot, majd jól elkeverjük.
A sütőport érdemes a liszttel együtt szitálni, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.
A hideg vajat kis kockákra vágjuk, majd a liszthez adjuk. Kézzel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy morzsalékos állagú tésztát kapjunk.
A vaj legyen nagyon hideg, mert így könnyebb morzsalékosra dolgozni, és a pogácsa omlósabb lesz. Használhatsz vaj helyett margarint is.
A mézet kissé felmelegítjük, hogy folyékonyabb legyen, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojást. Alaposan összekeverjük.
A mézet ne melegítsd túl forróra, mert a tojás kicsapódhat. Csak annyira melegítsd, hogy könnyen folyjon.
A friss málnát óvatosan összetörjük villával, majd a mézes keverékhez adjuk, és alaposan elkeverjük.
Ha nincs friss málnád, használhatsz fagyasztott málnát is. Ebben az esetben a kiolvasztás után nyomkodd ki a felesleges nedvességet.
A mézes-málnás keveréket és a tejfölt a lisztes keverékhez adjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ügyeljünk rá, hogy ne gyúrjuk túl, mert a pogácsa így nem lesz könnyű és omlós.
A tésztát csak annyira gyúrd össze, hogy összeálljon. Ha túlgyúrod, a glutén aktiválódik, és a pogácsa kemény lesz.
A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és a pogácsák formásabbak lesznek. Akár egy éjszakán át is hűtheted.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a pogácsák szárazak lesznek. A pogácsaszaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd előmelegített 180°C-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a pogácsákat, és ha aranybarnák, vedd ki őket a sütőből. Ha a tetejük túl gyorsan barnul, takard le őket alufóliával.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva vagy egy kevés mézzel meglocsolva tálaljuk. Frissen és langyosan is kiváló!
A porcukrot szitáld meg, hogy ne legyenek benne csomók. A mézet óvatosan csorgasd a pogácsákra, hogy ne áztassa el őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.