Malpua indiai szirupos palacsinta tálalva

Malpua

A Malpua egy hagyományos indiai desszert, amelyet különösen fesztiválok, például a Holi vagy a Diwali alkalmával készítenek. Az édes palacsinta tésztája sűrűbb, mint a hagyományos palacsintáké, és gyakran fűszerezik kardamommal és édesköménnyel, hogy gazdagabb ízvilágot kapjon. A Malpua egyik jellegzetessége, hogy sütés után édes cukorszirupba áztatják, így az omlós tészta átitatódik az ízletes sziruppal. Egy hideg estén vagy egy ünnepi vacsoránál nincs is jobb, mint egy frissen sült Malpua illata, amely betölti a konyhát. A tökéletes Malpua titka a megfelelő állagú tészta és az egyenletes sütési hőmérséklet, amely biztosítja az aranybarna, kívül enyhén ropogós, belül puha textúrát.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Liszt
250 ml Tej
50 g Cukor
5 g Sütőpor
1 tk. Édesköménymag
1 tk. Kardamom
100 ml Ghí vagy olaj
100 ml Víz
150 ml Méz vagy cukorszirup
20 g Mandula vagy pisztácia

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, édesköménymagot és a kardamomot.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a sütőpor egyenletesen oszljon el, így a malpuák szép magasak lesznek.

    2

    Öntsd hozzá a tejet és vizet, majd keverd simára, hogy sűrű palacsintatésztát kapj.

    A tejet és a vizet fokozatosan adagold, hogy elkerüld a csomók kialakulását. Ha mégis csomós lenne, szűrőn passzírozd át a tésztát.

    3

    Hagyd pihenni a tésztát 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetés alatt a liszt megduzzad, így a malpuák lágyabbak és könnyebben süthetőek lesznek. Ne hagyd hosszabb ideig állni, mert a sütőpor hatása csökkenhet.

    4

    Melegíts fel ghít vagy olajat egy serpenyőben közepes lángon.

    A ghí (tisztított vaj) autentikus ízt ad a malpuának, de olajjal is elkészíthető. Fontos, hogy az olaj elég forró legyen, de ne füstöljön, mert akkor megég a malpua.

    5

    Egy merőkanállal önts egy kisebb adag tésztát a forró olajba, és süsd mindkét oldalát aranybarnára, kb. 1-2 percig oldalanként.

    Ne tegyél túl sok tésztát egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat, és a malpuák nem lesznek ropogósak. Óvatosan fordítsd meg a malpuákat, hogy ne törjenek össze.

    6

    Ismételd meg a sütést a maradék tésztával, majd helyezd a sült malpuákat egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassa.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a malpuák kevésbé lesznek zsírosak.

    7

    Öntsd rá a meleg cukorszirupot vagy mézet, hogy a malpuák jól magukba szívják az édes ízt.

    A meleg szirup vagy méz jobban beszívódik a malpuákba. Ha cukorszirupot használsz, ízesítheted kardamommal vagy sáfránnyal.

    8

    Szórd meg aprított mandulával vagy pisztáciával, és tálald melegen.

    A pirított mandula vagy pisztácia még finomabbá teszi a malpuát. Tálalás előtt friss gyümölcsökkel is díszítheted.