Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. A 30-35°C az ideális hőmérséklet.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja, hogy a fűszerek egyenletesen oszlanak el a tésztában.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vajat ne forrón, hanem langyosan adjuk a tésztához, különben leégetheti az élesztőt. A tésztát addig gyúrjuk, amíg elválik az edény falától és szép sima felületű lesz.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tészta keléséhez ideális hely a kikapcsolt, de enyhén előmelegített sütő, vagy egy meleg radiátor közelében.
A mandulát és mazsolát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát érdemes előtte rumba áztatni, hogy még ízletesebb legyen. A stollen formázásánál figyeljünk, hogy a tészta ne legyen túl vékony, mert kiszáradhat sütés közben.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít a tésztának, hogy sütés közben egyenletesen keljen.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes tűpróbát végezni. Ha a tűre nem ragad tészta, akkor a stollen átsült.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent érdemes becsomagolva tárolni, hogy ne száradjon ki. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.