A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kevés cukrot és egy evőkanál lisztet. Keverd el, majd pihentesd 10 percig, míg felfut. TIPP: Az élesztő akkor jó, ha habosra és sűrűre változik a teteje.
A tej hőmérséklete ne legyen magasabb 30-35°C-nál, mert a magas hőmérséklet tönkreteheti az élesztőt.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, vaníliás cukrot és csipet sót. Ez adja a tészta vázát.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy ne legyen csomós.
Add hozzá a tojást, a felfuttatott élesztős keveréket és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, enyhén lágy tésztává. TIPP: Ne gyúrd túl, csak addig, amíg elválik a kezedtől.
A tésztát kézzel vagy dagasztógéppel is gyúrhatod.
Takard le a tésztát, és pihentesd meleg helyen kb. 45-60 percig, míg a duplájára kel. Közben készítsd elő a tölteléket.
A tésztát kelesztheted langyos sütőben is (kb. 30°C).
A maracuja gyümölcshúst keverd össze a fehér csokoládé darabokkal. Ha túl lédús, egy szitán keresztül csepegtesd le kicsit, hogy ne áztassa el a tésztát.
A töltelékbe adhatsz egy kevés reszelt citromhéjat is.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát téglalap alakúra, és oszlasd el rajta a maracuja-fehércsoki tölteléket.
A tésztát vékonyra nyújtsd ki, hogy a stollen ne legyen túl vastag.
Hajtsd hosszában félbe a tésztát úgy, hogy az egyik oldal kissé fedje a másikat. Ez adja meg a stollen formáját.
A stollen formázásánál figyelj, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, fedd le, és hagyd még 15 percig pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
A sütőt alsó-felső sütésen melegítsd elő.
Süsd 35-40 percig, amíg szép aranybarna színt kap. Ha gyorsan barnulna a teteje, takard le sütőpapírral.
Ha a stollen teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Vedd ki a sütőből, hagyd langyosra hűlni, majd porcukorral szórd meg. TIPP: A porcukrot szitálva alkalmazd, így finom és esztétikus lesz.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd meg, mert különben beszívódik a tésztába.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.