Keverd össze a lisztet és a sót, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd sima tésztává, csomagold be fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.
A tészta pihentetése azért fontos, hogy a gluténszálak ellazuljanak, így a tészta könnyebben nyújtható és kevésbé zsugorodik sütés közben.
A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze, az olívabogyót karikázd fel vagy vágd durvára.
A hagymát apróra vágd, hogy egyenletesen eloszoljon a töltelékben és ne legyen túl domináns az íze.
Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, pirítsd meg benne a vöröshagymát és fokhagymát, majd add hozzá a darált marhahúst. Süsd addig, míg teljesen átsül és barna színt kap.
A húst magas hőfokon pirítsd, hogy ne főjön, hanem piruljon. Így finomabb íze lesz.
Fűszerezd a húst köménnyel és borssal, majd keverd bele az olívabogyót. Párold együtt 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek. Hagyd kihűlni, mielőtt megtöltöd a tésztát.
A tölteléket teljesen hűtsd ki, mielőtt megtöltenéd a tésztát, különben a tészta megpuhulhat és elázhat.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle 10–12 cm átmérőjű köröket. Minden kör közepére tegyél egy evőkanálnyi tölteléket.
A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy mindenhol ugyanolyan vastag legyen. Ha túl vékony, könnyen kiszakadhat, ha túl vastag, nehezen sül át.
Hajtsd félbe a köröket, nyomd le a széleket villával vagy csavard be kézzel. Fontos, hogy jól záródjon, különben kifolyhat a töltelék.
A széleket alaposan zárd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. A villa használata nem csak dekoratív, hanem segít a jó zárásban is.
Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapíros tepsire. Kend meg kevés vízzel vagy olajjal a tetejüket a szép színért.
A vízzel vagy olajjal való kenés segít, hogy a tészta szép aranybarna színt kapjon sütés közben. A tojássárgája még szebb színt eredményezhet.
Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20–25 percig, amíg a tészta aranybarna, a töltelék pedig forró és szaftos.
A sütőt előmelegítsd, hogy az empanadák egyenletesen süljenek. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd 5 percet pihenni, majd tálald melegen. Kiváló főétel, vagy előétel vendégváráshoz is.
A sütőből kivéve hagyd pihenni, hogy a töltelék kicsit megdermedjen és ne folyjon ki tálaláskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.