Marmitako con pimiento choricero, gazdag spanyol halleves

Marmitako con pimiento choricero

A Marmitako con pimiento choricero egy hagyományos spanyol étel, amely a Baszk régióban vált híressé. Az étel alapja a friss tőkehal, amelyet paprikával, krumplival és a híres pimiento choricero paprikával ízesítenek. A leves gazdag ízvilága a fűszerek és zöldségek kombinációjának köszönhető, és a friss hal adja meg a leves karakteres, ízletes alapját. Tökéletes választás egy hideg napon, hogy felmelegítsen és feltöltsön energiával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Tőkehal filé
4 db Krumpli
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Pimiento choricero (szárított paprika)
1 db Zöld paprika
3 ek. Olívaolaj
1 db Hólyagos paprika (opcionális, a fűszerességhez)
100 ml Fehérbor
500 ml Hal alaplé
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tőkehal filét vágd fel kisebb darabokra. A krumplit hámozd meg és kockázd fel, a hagymát és fokhagymát pedig apróra vágd.

    A halat mindig frissen válaszd, hogy megőrizze textúráját és ízét.

    2

    A pimiento choricero paprikát áztasd meleg vízben 15-20 percig, hogy megpuhuljon. Ezután vágd fel apróra vagy pépesítsd.

    A pimiento choricero erős fűszeres ízt ad a levesnek, így ne felejtsd el eltávolítani a magját, hogy ne legyen túl erős.

    3

    Melegíts olívaolajat egy nagy lábasban, és pirítsd meg benne a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesek nem lesznek.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserűvé válik.

    4

    Add hozzá a zöld paprikát és a pimiento choricero pépet, majd pirítsd őket 5-7 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A pimiento choricero édeskés és fűszeres íze jól kiemeli a paprikát, így ezt a lépést ne hagyd ki.

    5

    Öntsd hozzá a fehérbort, majd hagyd egy kicsit elforrni, hogy a bor íze feloldódjon.

    A fehérbor savassága segít kiemelni a leves gazdag ízét.

    6

    Add hozzá a felkockázott krumplit, és öntsd fel a hal alaplével. Főzd a levest alacsony lángon 15-20 percig, amíg a krumpli megpuhul.

    Ha a leves túl sűrű lenne, egy kis vízzel hígíthatod, hogy megfelelő állagot kapj.

    7

    Miután a krumpli megpuhult, add hozzá a haldarabokat, és főzd további 5-7 percig, amíg a hal átsül.

    A halat ne főzd túl, mert akkor kiszárad és elveszíti a textúráját.

    8

    Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel, és ízesítsd sóval és borssal.

    A friss petrezselyem frissességet ad a levesnek, és a színes fűszer egy kis üdeséget is hoz.