Mediterrán zöldséges focaccia tálalva

Mediterrán zöldséges focaccia

A focaccia egy klasszikus olasz pékáru, amely a mediterrán konyha egyik alapétele. Eredetileg a rómaiak készítettek hasonló kenyereket, de az évek során különféle variációk alakultak ki, amelyekben különböző zöldségeket és fűszereket használtak. A mediterrán zöldséges focaccia egy friss, egészséges és ínycsiklandó étel, amelyet otthon is könnyedén el lehet készíteni. A puha, olívaolajjal leöntött tészta és a friss zöldségek tökéletes kombinációja minden falatot különlegessé tesz. Ez az étel ideális családi ebédekhez vagy baráti összejövetelekhez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Oliváraj
1 tk.
1 tk. Cukor
2 tk. Oregánó
50 g Parmezán sajt
10 db Cseresznyeparadicsom
50 g Zöld olajbogyó
5 levél Friss bazsalikom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl forró, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A langyos víz (kb. 37°C) az ideális.

    2

    Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat, a sót, és a szárított oregánót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet.

    A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolhatja a felfutását. A liszt mennyisége függ a liszt minőségétől és a levegő páratartalmától, ezért lehet, hogy több vagy kevesebb lisztre lesz szükséged.

    3

    Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, mielőtt beleteszed a tésztát, így nem fog ráragadni. A letakaráshoz használhatsz konyharuhát vagy folpackot.

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.

    A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne sérüljön a szerkezete. Ha nagyon ragad, használj több lisztet.

    5

    A tészta tetejére helyezd el a félbevágott cseresznyeparadicsomokat, a felkarikázott olajbogyót, és szórd meg a parmezán sajttal. Hagyd pihenni még 15 percig.

    A zöldségeket nyomkodd bele a tésztába, hogy ne essenek le sütés közben.

    6

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    A sütőt előmelegítsd, hogy a focaccia egyenletesen süljön. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd tálald a friss bazsalikom levelekkel díszítve.

    A focacciát hagyd hűlni, mielőtt felszeleteled, így könnyebben vágható és nem esik szét.