Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegebb, mint a testhőmérséklet.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben összeáll a tészta.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert akkor kemény lesz a fánk.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva beleteheted a tálat.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A kiszaggatáshoz használt pohár vagy forma legyen lisztezett, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
A második kelesztés fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét érdemes sütőthermóval ellenőrizni. Ha túl forró az olaj, a fánkok kívül gyorsan megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, akkor pedig megszívják magukat olajjal.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A fánkokat óvatosan forgasd, hogy ne sérüljenek meg.
Töltsd meg a fánkok belsejét meggylekvárral egy habzsák segítségével.
Ha nincs habzsákod, egy zacskó sarkát is levághatod, vagy egy hosszú, vékony csőrű fecskendőt is használhatsz.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, és díszítsd friss meggyszemekkel.
A porcukrot szitálva egyenletesebben tudod eloszlatni, és elkerülheted a csomósodást.
Tálald frissen, hogy a meggyes töltelék és a fánk puhasága tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A frissen sült fánk a legfinomabb, de ha marad, légmentesen zárt dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.