Ha fagyasztott meggyet használsz, először engedd fel és csepegtesd le, hogy a rétes ne ázzon el sütés közben.
A meggyet érdemes egy szűrőbe tenni és hagyni, hogy a leve lecsöpögjön. Ezt a levet felhasználhatod más süteményekhez vagy szörphöz.
Keverd össze a meggyet a cukorral, a fahéjjal és a vaníliás cukorral, majd hagyd állni 10 percig, hogy egy kis levet eresszen.
Ha a meggy nagyon savanyú, tegyél bele több cukrot. A fahéj és a vaníliás cukor kihangsúlyozza a meggy ízét.
A réteslapokat terítsd ki egy konyharuhára, és kend meg egyenként vékonyan olvasztott vajjal. Két-három lapot helyezz egymásra, így biztosítva, hogy a rétes ne legyen túl törékeny.
A vajat ne forrósítsd meg, csak olvaszd fel. A vékonyan megkent lapoktól lesz a rétes ropogós.
Szórd meg a réteslap közepét zsemlemorzsával, hogy felszívja a meggy levét, és egyenletesen oszlasd el rajta a meggyes tölteléket.
A zsemlemorzsa helyett használhatsz darált diót vagy kekszmorzsát is.
A konyharuha segítségével óvatosan tekerd fel a rétest, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A konyharuha segít egyenletesen feltekerni a rétest. Ne szorítsd túl erősen, mert a tészta elszakadhat.
Kend meg a tetejét felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon sütés közben.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 30-35 percig, amíg a rétes aranybarna és ropogós nem lesz.
Ha a rétes teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva tálald.
A rétes melegen a legfinomabb, de hidegen is élvezhető. Vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is kínálhatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.