Meggyes rétes tálalva

Meggyes rétes

A meggyes rétes a magyar és osztrák konyha egyik legismertebb édessége, amely már évszázadok óta népszerű. A klasszikus rétestészta vékony, ropogós rétegei között a meggyes töltelék kellemesen szaftos és enyhén fanyar ízű. Képzeld el, ahogy a frissen sült rétes illata belengi a konyhát, miközben a ropogós tészta és az édes-fahéjas meggy tökéletes harmóniát alkot minden egyes falatban. A tökéletes rétes titka a megfelelően előkészített tészta és a töltelék egyensúlya. A zsemlemorzsa segít felszívni a felesleges nedvességet, így a rétes nem ázik el sütés közben. Próbáld ki ezt a verziót egy kevés porcukorral megszórva, vagy kínáld mellé vaníliasodót a még gazdagabb ízélményért!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
6 db Réteslap
500 g Meggy (magozott, friss vagy fagyasztott)
100 g Cukor
50 g Zsemlemorzsa
1 tk. Fahéj
50 g Vaj (olvasztott)
10 g Vaníliás cukor
1 db Tojás (a kenéshez)
20 g Porcukor (szóráshoz, opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Ha fagyasztott meggyet használsz, először engedd fel és csepegtesd le, hogy a rétes ne ázzon el sütés közben.

    A meggyet érdemes egy szűrőbe tenni és hagyni, hogy a leve lecsöpögjön. Ezt a levet felhasználhatod más süteményekhez vagy szörphöz.

    2

    Keverd össze a meggyet a cukorral, a fahéjjal és a vaníliás cukorral, majd hagyd állni 10 percig, hogy egy kis levet eresszen.

    Ha a meggy nagyon savanyú, tegyél bele több cukrot. A fahéj és a vaníliás cukor kihangsúlyozza a meggy ízét.

    3

    A réteslapokat terítsd ki egy konyharuhára, és kend meg egyenként vékonyan olvasztott vajjal. Két-három lapot helyezz egymásra, így biztosítva, hogy a rétes ne legyen túl törékeny.

    A vajat ne forrósítsd meg, csak olvaszd fel. A vékonyan megkent lapoktól lesz a rétes ropogós.

    4

    Szórd meg a réteslap közepét zsemlemorzsával, hogy felszívja a meggy levét, és egyenletesen oszlasd el rajta a meggyes tölteléket.

    A zsemlemorzsa helyett használhatsz darált diót vagy kekszmorzsát is.

    5

    A konyharuha segítségével óvatosan tekerd fel a rétest, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A konyharuha segít egyenletesen feltekerni a rétest. Ne szorítsd túl erősen, mert a tészta elszakadhat.

    6

    Kend meg a tetejét felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon sütés közben.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 30-35 percig, amíg a rétes aranybarna és ropogós nem lesz.

    Ha a rétes teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Hagyd kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva tálald.

    A rétes melegen a legfinomabb, de hidegen is élvezhető. Vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is kínálhatod.