Melomakarona rózsavízes sziruppal átitatva, tálalva

Melomakarona rózsavízes sziruppal

A Melomakarona eredetileg az ókori görög vallási hagyományok része volt, majd az évszázadok során karácsonyi ünnepi édességgé alakult. Ez a változat a klasszikus recept keleti csavarral gazdagított változata: rózsavízzel illatosított szirup adja meg az egyedi aromát. A narancsos, fűszeres tészta tökéletes harmóniában van a virágos sziruppal. Technikai tipp: mindig hideg szirupba tedd a forró sütiket, különben nem tudják megfelelően beszívni. Ez a verzió különösen jól illik keleti hangulatú desszertasztalra, különleges ünnepi alkalmakra vagy ajándékként is kiváló választás.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
150 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Rózsavíz (sziruphoz)
1 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a mézet, cukrot, vizet, rózsavizet és citromlevet. Forrald fel, majd kis lángon főzd 5 percig. Hagyd teljesen kihűlni.

    A rózsavíz erős aromájú – pontosan mérd ki, nehogy elnyomja a többi ízt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna habzani fog a savas narancslével – gyorsan dolgozz!

    3

    Add hozzá a lisztet és a grízt, majd keverd össze kézzel, amíg puha, kissé olajos tésztát kapsz. Ne gyúrd túl.

    A kézi keverés segít megőrizni a tészta omlós állagát.

    4

    Formázz ovális kis süteményeket, helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tetejüket villával kicsit megnyomhatod, hogy a szirup jobban felszívódjon.

    5

    Süsd 180°C-on 25–30 percig, míg aranybarnára sülnek.

    A sütés végén hagyd pár percet a tepsiben, hogy ne törjenek szét kiszedéskor.

    6

    A forró sütiket mártsd a hideg rózsavízes szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket tálra hűlni.

    Forgasd őket át óvatosan a szirupban, hogy minden oldaluk átitatódjon.

    7

    Tálalás előtt megszórhatod reszelt narancshéjjal vagy apróra vágott pisztáciával.

    A pisztácia nemcsak díszít, de harmonizál is a rózsavízzel – csak kis mennyiségben használd.