Mentás csokis pogácsa tálalva

Mentás csokis pogácsa

A mentás csokis pogácsa egy igazán különleges sütemény, amelyben a friss menta és az étcsokoládé tökéletes harmóniában egyesül. Az omlós tésztában a mentás tej különleges aromát kölcsönöz, míg az apróra vágott étcsokoládé kellemesen gazdaggá teszi az ízvilágot. Ez a sütemény tökéletes választás, ha valami különleges édességet szeretnél készíteni. Egy csésze forró tea vagy kávé mellé tökéletesen illik, és garantáltan elvarázsolja azokat, akik szeretik az izgalmas ízkombinációkat.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
250 g Vaj
80 g Kristálycukor
1 db Tojás
100 g Tejföl
1 cs. Sütőpor
1 csipet
150 g Étcsokoládé
20 g Friss menta
50 ml Tej
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A friss mentát aprítsd fel finomra, majd egy kis tejjel forrald fel, hogy az ízek jobban kioldódjanak. Hagyd kihűlni.

    Ne forrald sokáig a mentát a tejjel, mert elveszítheti az aromáját. Csak forráspontig melegítsd, majd hagyd állni, hogy az ízek kioldódjanak.

    2

    A lisztet egy nagy tálba szitáld, majd keverd hozzá a sütőport és a sót.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát, ami a pogácsa könnyedségéhez járul hozzá.

    3

    A hideg vajat kockázd fel, és morzsold el a lisztes keverékben, amíg morzsalékos állagot nem kapsz.

    A hideg vaj használata nagyon fontos, mert ez biztosítja, hogy a pogácsa omlós lesz. Ha a vaj túl puha, a tészta ragacsos lesz.

    4

    Add hozzá a kristálycukrot, a tejfölt és a tojást, majd kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A tejföl és a tojás lágyságot és gazdag ízt ad a tésztának.

    5

    Öntsd hozzá a kihűlt mentás tejet, majd apránként dolgozd bele a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A kihűlt mentás tejet lassan adagold, hogy a tészta ne legyen túl nedves.

    6

    Az étcsokoládét apróra vágd, majd gyúrás közben keverd a tésztához.

    A csokoládét ne olvaszd meg, hanem apróra vágva keverd a tésztába, hogy sütés közben a csokidarabok megolvadjanak és kellemesen folyósak legyenek.

    7

    A tésztát takard le, és pihentesd hűtőben kb. 30 percig, hogy könnyebben kezelhető legyen.

    A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és szaggatható.

    8

    Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagra, majd szaggass belőle pogácsákat.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.

    9

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg felvert tojással a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    10

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.

    11

    Hagyd kihűlni, majd tálalás előtt friss mentalevéllel díszítheted.

    A pogácsák kihűlve finomabbak, mert az ízek jobban összeérnek. A friss mentalevéllel való díszítés fokozza az élményt.