A friss mentát aprítsd fel finomra, majd egy kis tejjel forrald fel, hogy az ízek jobban kioldódjanak. Hagyd kihűlni.
Ne forrald sokáig a mentát a tejjel, mert elveszítheti az aromáját. Csak forráspontig melegítsd, majd hagyd állni, hogy az ízek kioldódjanak.
A lisztet egy nagy tálba szitáld, majd keverd hozzá a sütőport és a sót.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát, ami a pogácsa könnyedségéhez járul hozzá.
A hideg vajat kockázd fel, és morzsold el a lisztes keverékben, amíg morzsalékos állagot nem kapsz.
A hideg vaj használata nagyon fontos, mert ez biztosítja, hogy a pogácsa omlós lesz. Ha a vaj túl puha, a tészta ragacsos lesz.
Add hozzá a kristálycukrot, a tejfölt és a tojást, majd kezdd el összegyúrni a tésztát.
A tejföl és a tojás lágyságot és gazdag ízt ad a tésztának.
Öntsd hozzá a kihűlt mentás tejet, majd apránként dolgozd bele a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljon.
A kihűlt mentás tejet lassan adagold, hogy a tészta ne legyen túl nedves.
Az étcsokoládét apróra vágd, majd gyúrás közben keverd a tésztához.
A csokoládét ne olvaszd meg, hanem apróra vágva keverd a tésztába, hogy sütés közben a csokidarabok megolvadjanak és kellemesen folyósak legyenek.
A tésztát takard le, és pihentesd hűtőben kb. 30 percig, hogy könnyebben kezelhető legyen.
A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és szaggatható.
Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagra, majd szaggass belőle pogácsákat.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg felvert tojással a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek.
A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni, majd tálalás előtt friss mentalevéllel díszítheted.
A pogácsák kihűlve finomabbak, mert az ízek jobban összeérnek. A friss mentalevéllel való díszítés fokozza az élményt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.