Egy közepes lábosban melegítsd fel a tejet és a tejszínt közepes lángon, amíg forráspont közeli állapotba nem kerül. Ne hagyd felforrni!
A tej és a tejszín melegítése során figyelj oda, hogy ne forrjon fel, mert akkor a fagylalt állaga nem lesz tökéletes.
Vedd le a tűzről, add hozzá a friss mentaleveleket, és hagyd állni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A menta íze erősebb lesz, ha a leveleket kissé összetöröd, mielőtt a tejbe teszed.
Szűrd le a tejes keveréket, hogy eltávolítsd a mentaleveleket.
A szűrés során óvatosan nyomkodd ki a leveleket, hogy minden ízanyagot kinyerj.
Egy külön tálban keverd habosra a tojássárgájákat a cukorral, amíg világosabb és krémesebb állagú lesz.
A tojássárgáját és a cukrot addig keverd, amíg a keverék szinte fehér nem lesz. Ez biztosítja, hogy a fagylalt krémes és sima legyen.
Fokozatosan, folyamatos keverés mellett adj egy kevés meleg tejes keveréket a tojásos keverékhez, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön és ne csapódjanak ki a tojások.
A tojások temperálása kritikus lépés. Ha túl gyorsan öntöd a forró tejet a tojásokra, azok azonnal kicsapódnak. Kis adagokban, lassan adagold a tejet.
Öntsd vissza az egész keveréket a lábosba, és alacsony hőmérsékleten főzd folyamatos keverés mellett, amíg besűrűsödik. Akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját.
A krémnek megfelelő sűrűségűnek kell lennie. Ha túl híg, a fagylalt jégkristályos lesz. Ha túl sűrű, akkor túl tömör lesz.
Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Hagyd teljesen kihűlni.
A vanília és a só kiemelik az eper és a menta ízét. A gyorsabb hűtés érdekében tedd a krémet jégfürdőbe.
Közben a friss epret turmixold simára, majd szűrd át egy finom szitán, hogy eltávolítsd a magokat.
Az eperpüré szűrésével elkerülheted, hogy a fagylaltban apró magok legyenek, ami kellemetlen lehet a fogyasztás során.
Keverd össze az eperpürét a kihűlt tejes alapkrémmel.
Az eperpürét óvatosan keverd a krémbe, hogy a színe szép rózsaszín maradjon.
Öntsd a keveréket egy fagylaltgépbe, és készítsd el a fagylaltot a gép utasításai szerint.
A fagylaltgép használata előtt győződj meg róla, hogy a gép fagyasztóedénye teljesen fagyott. Ez általában 24 órát vesz igénybe.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd a keveréket egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át egy villával, hogy ne keletkezzenek nagy jégkristályok. Ismételd meg ezt 3-4 órán át.
A fagylalt kézi keverése időigényes, de elengedhetetlen a sima állag eléréséhez. Ne hagyd ki a keveréseket, különben jégkristályos lesz a fagylalt.
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen.
Ha a fagylalt túl kemény, mártsd a kanalat forró vízbe, mielőtt kanalazni kezded.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.