A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és a vanília kivonatot. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat. A vanília kivonat extra ízt ad a tésztának.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik a kéztől és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat kend ki egy kevés olajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. Meleg helyen keleszd a tésztát, hogy gyorsabban megkeljen.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A vajat vékony szeletekre vágva könnyebb eloszlatni.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hajtogatás során a tészta rétegeket képez, ami a croissant levelességét adja. A hűtés segít, hogy a vaj ne olvadjon meg.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
Minél többször hajtogatod a tésztát, annál levelesebb lesz a croissant.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy kis kanálnyi kondenzált tejet.
A háromszögek legyenek egyforma méretűek. A kondenzált tej ne legyen túl sok, mert kifolyhat sütés közben.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A croissantokat szorosan tekerd fel, hogy szép formájuk legyen.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A második kelesztés során a croissantok még levegősebbek lesznek. Takard le őket, hogy ne száradjanak ki.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen. A felvert tojás szép színt ad a croissantoknak.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő. Akkor jó, ha aranybarnák a croissantok.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukrot csak a kihűlt croissantokra szórd, mert a melegen elolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.