Mézes-citromos vörösboros chutney tálalva

Mézes-citromos vörösboros chutney

A mézes-citromos vörösboros chutney egy különleges, édes-savanykás és enyhén fűszeres mártás, amely tökéletes kiegészítője lehet sajtoknak, sült húsoknak vagy akár pirítósoknak. A vörösbor gazdag aromája remekül harmonizál a méz természetes édességével és a citrom frissességével, míg az alma és az aszalt szilva mély, gyümölcsös ízvilágot ad hozzá. Ez a chutney különösen népszerű a francia és brit konyhában, ahol a fűszeres szószok és öntetek elengedhetetlenek az étkezések során. Ha szereted az ínycsiklandó és fűszeres chutney-kat, akkor ez a recept biztosan a kedvenceid közé fog kerülni!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
170 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
150 ml Vörösbor
30 ml Friss citromlé
50 g Méz
1 db Vöröshagyma
150 g Alma
100 g Aszalt szilva
1 db Fahéjrúd
1 csipet Szerecsendió
20 ml Almaecet
10 ml Olívaolaj
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a vöröshagymát, a meghámozott almát és az aszalt szilvát kis darabokra, hogy könnyebben főjjenek össze.

    Az alma fajtája befolyásolja a chutney végső ízét. Érdemes savanykásabb fajtát választani, mint például a Granny Smith, hogy ellensúlyozza a méz édességét.

    2

    Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a vöröshagymát. Pirítsd üvegesre közepes lángon.

    Ne pirítsd barnára a hagymát, mert keserű ízt adhat a chutney-nak. Az üvegesre pirítás azt jelenti, hogy a hagyma áttetszővé válik.

    3

    Add hozzá a felaprított almát és aszalt szilvát, majd keverd el alaposan.

    Az alma fajtája befolyásolja a chutney édességét és savasságát. Kísérletezz különböző fajtákkal, hogy megtaláld a kedvencedet.

    4

    Öntsd hozzá a vörösbort, majd keverd el, hogy az ízek elkeveredjenek.

    Használj jó minőségű, száraz vörösbort a legjobb ízélmény érdekében. Kerüld a túl édes vagy gyümölcsös borokat.

    5

    Add hozzá a mézet, a fahéjrudat és a szerecsendiót, majd főzd alacsony hőfokon 20-25 percig, hogy a chutney sűrűsödjön.

    Fontos, hogy alacsony lángon főzd, különben a chutney leéghet. Időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le az aljára. Ha nincs fahéjrudad, használhatsz őrölt fahéjat, de abból kevesebbet (kb. 1/2 teáskanál).

    6

    Öntsd bele az almaecetet és a friss citromlevet, majd keverd össze alaposan.

    A citromlé segít megőrizni a chutney élénk színét és frissességét. Az almaecet pedig savasságot ad az ízegyensúlyhoz.

    7

    Ízesítsd sóval és borssal, majd főzd további 5 percig, hogy az ízek teljesen összeérjenek.

    Kóstold meg a chutney-t, és ízlés szerint igazítsd a só és bors mennyiségét. A bors pikánsabbá teszi, a só pedig kiemeli az édes és savanyú ízeket.

    8

    Hagyd kihűlni, majd tálald sajtokhoz, sült húsokhoz vagy akár pirítós mellé egy különleges ízélményért.

    A chutney ízei másnapra még jobban összeérnek, ezért érdemes előre elkészíteni. Hűtőszekrényben tárolva akár 1-2 hétig is eláll.