Aprítsd fel a vöröshagymát, a meghámozott almát és az aszalt szilvát kis darabokra, hogy könnyebben főjjenek össze.
Az alma fajtája befolyásolja a chutney végső ízét. Érdemes savanykásabb fajtát választani, mint például a Granny Smith, hogy ellensúlyozza a méz édességét.
Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a vöröshagymát. Pirítsd üvegesre közepes lángon.
Ne pirítsd barnára a hagymát, mert keserű ízt adhat a chutney-nak. Az üvegesre pirítás azt jelenti, hogy a hagyma áttetszővé válik.
Add hozzá a felaprított almát és aszalt szilvát, majd keverd el alaposan.
Az alma fajtája befolyásolja a chutney édességét és savasságát. Kísérletezz különböző fajtákkal, hogy megtaláld a kedvencedet.
Öntsd hozzá a vörösbort, majd keverd el, hogy az ízek elkeveredjenek.
Használj jó minőségű, száraz vörösbort a legjobb ízélmény érdekében. Kerüld a túl édes vagy gyümölcsös borokat.
Add hozzá a mézet, a fahéjrudat és a szerecsendiót, majd főzd alacsony hőfokon 20-25 percig, hogy a chutney sűrűsödjön.
Fontos, hogy alacsony lángon főzd, különben a chutney leéghet. Időnként keverd meg, hogy ne ragadjon le az aljára. Ha nincs fahéjrudad, használhatsz őrölt fahéjat, de abból kevesebbet (kb. 1/2 teáskanál).
Öntsd bele az almaecetet és a friss citromlevet, majd keverd össze alaposan.
A citromlé segít megőrizni a chutney élénk színét és frissességét. Az almaecet pedig savasságot ad az ízegyensúlyhoz.
Ízesítsd sóval és borssal, majd főzd további 5 percig, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
Kóstold meg a chutney-t, és ízlés szerint igazítsd a só és bors mennyiségét. A bors pikánsabbá teszi, a só pedig kiemeli az édes és savanyú ízeket.
Hagyd kihűlni, majd tálald sajtokhoz, sült húsokhoz vagy akár pirítós mellé egy különleges ízélményért.
A chutney ízei másnapra még jobban összeérnek, ezért érdemes előre elkészíteni. Hűtőszekrényben tárolva akár 1-2 hétig is eláll.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.