Egy közepes lábosba öntsd a tejet és a tejszínt, majd add hozzá a mézet. Lassan melegítsd fel közepes lángon, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!
Fontos, hogy a méz teljesen feloldódjon a tejben és a tejszínben, hogy a fagylalt állaga egyenletes legyen.
Aprítsd fel az étcsokoládét, majd add hozzá a meleg tejhez. Folyamatos keverés mellett olvaszd fel benne a csokoládét, hogy sima és egynemű legyen a keverék.
A csokoládét apróra vágva könnyebben és gyorsabban tudod felolvasztani a meleg tejben. Használj jó minőségű étcsokoládét a legjobb ízélményért.
Egy másik tálban keverd össze a tojássárgáját habverővel, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.
A tojássárgáját addig keverd, amíg a színe világosabb nem lesz, és a térfogata megnő. Ez a lépés fontos a fagylalt selymes állagának eléréséhez.
A meleg csokoládés tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz. Ez segít elkerülni, hogy a tojás összekapódjon.
A hőkiegyenlítés nagyon fontos, hogy a tojás ne rántotta formájában kerüljön a fagylaltba. Lassan, folyamatos keverés mellett adagold a meleg tejet a tojáshoz.
Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátát, és ha az ujjaddal végighúzod a kanál hátán, a vonal nem folyik össze. Vigyázz, hogy a krém ne forrjon, mert akkor a tojás összekapódik!
Vedd le a tűzről, keverd bele a vaníliakivonatot, majd hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten. Ezután tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megfelelően lehűljön és az ízek összeérjenek.
A vaníliakivonatot a végén add hozzá, hogy az íze ne veszítsen az intenzitásából. A hűtés elengedhetetlen, hogy a fagylalt megfelelően megfagyjon és az ízek összeérjenek.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.
Fagylaltgép használata esetén kövesd a gép használati útmutatóját. Ha kézzel készíted, a félóránkénti átkeverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását, így a fagylalt krémesebb lesz.
A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted csokoládéforgáccsal vagy egy kevés extra mézzel.
A fagylaltot könnyebben tudod formázni, ha tálalás előtt kicsit felengeded. A csokoládéforgács és a méz remekül kiegészítik a fagylalt ízét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.