Krémes mézes-csokoládés fagylalt tálalva

Mézes-csokis fagylalt

A mézes-csokis fagylalt egy igazán különleges és selymes desszert, amely a csokoládé gazdag ízét ötvözi a méz természetes édességével. A mézet évezredek óta használják édesítésre, mivel nemcsak finom, hanem természetes energiát is ad. Az étcsokoládé mély, intenzív íze tökéletes harmóniában van a lágy, krémes fagylalttal. Ha szereted a csokoládés desszerteket egy kis extra édességgel, ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Tej
250 ml Tejszín
120 g Étcsokoládé (70% kakaótartalom felett)
80 ml Méz
1 tk. Vaníliakivonat
4 db Tojássárgája

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes lábosba öntsd a tejet és a tejszínt, majd add hozzá a mézet. Lassan melegítsd fel közepes lángon, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!

    Fontos, hogy a méz teljesen feloldódjon a tejben és a tejszínben, hogy a fagylalt állaga egyenletes legyen.

    2

    Aprítsd fel az étcsokoládét, majd add hozzá a meleg tejhez. Folyamatos keverés mellett olvaszd fel benne a csokoládét, hogy sima és egynemű legyen a keverék.

    A csokoládét apróra vágva könnyebben és gyorsabban tudod felolvasztani a meleg tejben. Használj jó minőségű étcsokoládét a legjobb ízélményért.

    3

    Egy másik tálban keverd össze a tojássárgáját habverővel, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.

    A tojássárgáját addig keverd, amíg a színe világosabb nem lesz, és a térfogata megnő. Ez a lépés fontos a fagylalt selymes állagának eléréséhez.

    4

    A meleg csokoládés tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz. Ez segít elkerülni, hogy a tojás összekapódjon.

    A hőkiegyenlítés nagyon fontos, hogy a tojás ne rántotta formájában kerüljön a fagylaltba. Lassan, folyamatos keverés mellett adagold a meleg tejet a tojáshoz.

    5

    Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!

    A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátát, és ha az ujjaddal végighúzod a kanál hátán, a vonal nem folyik össze. Vigyázz, hogy a krém ne forrjon, mert akkor a tojás összekapódik!

    6

    Vedd le a tűzről, keverd bele a vaníliakivonatot, majd hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten. Ezután tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megfelelően lehűljön és az ízek összeérjenek.

    A vaníliakivonatot a végén add hozzá, hogy az íze ne veszítsen az intenzitásából. A hűtés elengedhetetlen, hogy a fagylalt megfelelően megfagyjon és az ízek összeérjenek.

    7

    Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.

    Fagylaltgép használata esetén kövesd a gép használati útmutatóját. Ha kézzel készíted, a félóránkénti átkeverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását, így a fagylalt krémesebb lesz.

    8

    A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted csokoládéforgáccsal vagy egy kevés extra mézzel.

    A fagylaltot könnyebben tudod formázni, ha tálalás előtt kicsit felengeded. A csokoládéforgács és a méz remekül kiegészítik a fagylalt ízét.