A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd finomra.
A hagymát és fokhagymát aprítóval is apríthatod, de vigyázz, hogy ne pépesítsd össze.
Egy közepes serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon.
Használhatsz olívaolajat is a vaj helyett, de a vaj gazdagabb ízt ad.
Add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát és pirítsd 1-2 percig.
Ügyelj, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz a mártás.
Öntsd hozzá a vörösbort, és főzd közepes lángon 5 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Ez a lépés fontos, mert az alkohol elpárologtatásával a bor íze koncentrálódik.
Add hozzá a marhahús alaplevet, a balzsamecetet és a mézet, majd keverd el alaposan.
Ha nincs marhahús alapleved, használhatsz zöldség alaplevet is.
Lassú tűzön főzd a mártást további 10-15 percig, amíg besűrűsödik.
Keverd gyakran, hogy ne égjen le az alja.
Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd ha szükséges, szűrd át egy finom szűrőn a selymesebb állagért.
A szűrés opcionális, de szebb állagot eredményez.
Tálald melegen steak, sült húsok vagy grillezett zöldségek mellé.
A mártást friss petrezselyemmel is megszórhatod tálalás előtt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.