Klasszikus mĂ©zes krĂ©mes sĂŒtemĂ©ny szeletek hĂĄzi kĂ©szĂ­tĂ©sƱ mĂ©zes lapokkal Ă©s vanĂ­liĂĄs krĂ©mmel.

Mézes krémes

A MĂ©zes krĂ©mes egy klasszikus magyar sĂŒtemĂ©ny, amely a mĂ©z Ă©s a lĂĄgy krĂ©mek tökĂ©letes egyesĂ­tĂ©sĂ©vel vĂĄlik igazĂĄn kĂŒlönlegessĂ©. Az Ă©tel törtĂ©nete a 20. szĂĄzadi magyar cukrĂĄszat vilĂĄgĂĄba vezet, amikor a mĂ©zes lapokat egy selymes, vanĂ­liĂĄs krĂ©m rĂ©tegezi. A mĂ©zes krĂ©mes igazi Ă­nycsiklandĂł desszert, amely nemcsak az Ă­zlelƑbimbĂłkat, hanem a szemeket is elkĂĄprĂĄztatja elegĂĄns megjelenĂ©sĂ©vel.

A sĂŒtemĂ©ny lĂ©nyege a rĂ©tegekben rejlƑ Ă­zek harmĂłniĂĄja: a mĂ©zes lapok Ă©s a krĂ©mes töltelĂ©kek egyĂŒttesen biztosĂ­tjĂĄk a tökĂ©letes egyensĂșlyt. A mĂ©zes krĂ©mes kĂ©szĂ­tĂ©se idƑigĂ©nyes, de minden pillanata megĂ©ri, hiszen az elkĂ©szĂ­tett Ă©dessĂ©g minden egyes falatja egy igazi Ă©lmĂ©nyt jelent. Az Ă©tel kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi alkalmakra, de egy hĂ©tvĂ©gi kĂĄvĂ© mellett is tökĂ©letes desszert lehet.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 5
⭕ 400 g Liszt
⭕ 150 g MĂ©z
⭕ 100 g Cukor
⭕ 50 g Vaj
⭕ 1 db Tojás
⭕ 50 ml Tej
⭕ 1 tk Szódabikarbóna
⭕ 1 csomag Vaníliás cukor
⭕ 100 g BĂșzadara
⭕ 500 ml Tej (a krĂ©mhez)
⭕ 200 g Vaj (a krĂ©mhez)
⭕ 150 g Porcukor
⭕ 200 g Lekvár

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A mĂ©zet, cukrot, vajat Ă©s tejet egy lĂĄbasban melegĂ­tsĂŒk össze, amĂ­g a cukor felolvad.

    Alacsony långon melegítsd, hogy a méz ne karamellizålódjon.

    2

    VegyĂŒk le a tƱzrƑl, adjuk hozzĂĄ a tojĂĄst Ă©s a szĂłdabikarbĂłnĂĄt, majd keverjĂŒk simĂĄra.

    Fontos, hogy a lĂĄbas ne legyen a tƱzön, amikor a tojĂĄst hozzĂĄadjuk, kĂŒlönben rĂĄntotta lesz belƑle. A szĂłdabikarbĂłna lazĂ­tja a tĂ©sztĂĄt.

    3

    A lisztet fokozatosan adjuk hozzĂĄ, Ă©s gyĂșrjuk össze, amĂ­g lĂĄgy tĂ©sztĂĄt kapunk.

    Ne gyĂșrd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, csak addig, amĂ­g összeĂĄll. Ha tĂșl sokĂĄig gyĂșrod, kemĂ©ny lesz a sĂŒtemĂ©ny.

    4

    Osszuk a tĂ©sztĂĄt nĂ©gy egyenlƑ rĂ©szre, Ă©s nyĂșjtsuk ki vĂ©kony lapokra.

    A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd, hogy ne ragadjon le. HasznĂĄlhatsz sĂŒtƑpapĂ­rt is a nyĂșjtĂĄshoz.

    5

    SĂŒssĂŒk elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 180°C-on 8-10 perc alatt, majd hagyjuk kihƱlni.

    Figyelj, hogy ne sĂŒsd tĂșl a lapokat, mert akkor törĂ©kenyek lesznek. Ha kihƱltek, Ăłvatosan kezeld Ƒket.

    6

    A krĂ©mhez a tejet Ă©s bĂșzadarĂĄt fƑzzĂŒk sƱrƱre, majd hƱtsĂŒk ki.

    Folyamatosan keverd, hogy ne csomĂłsodjon be a bĂșzadara. Ha kihƱlt, takard le folpackkal, hogy ne bƑrösödjön.

    7

    A vajat habosra keverjĂŒk a porcukorral Ă©s vanĂ­liĂĄs cukorral, majd a kihƱlt bĂșzadarĂĄt hozzĂĄkeverjĂŒk.

    A vaj legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy könnyen lehessen keverni. A krĂ©met alaposan keverd ki, hogy sima legyen.

    8

    KenjĂŒk meg a lapokat a krĂ©mmel Ă©s lekvĂĄrral rĂ©tegezve, majd tegyĂŒk hƱtƑbe pĂĄr ĂłrĂĄra, hogy megpuhuljon.

    A lekvĂĄr lehet baracklekvĂĄr vagy szilvalekvĂĄr, Ă­zlĂ©s szerint. A krĂ©met egyenletesen oszlasd el a lapokon. MinĂ©l tovĂĄbb ĂĄll a hƱtƑben, annĂĄl puhĂĄbb lesz a sĂŒtemĂ©ny.

    9

    TĂĄlalĂĄs elƑtt szeleteljĂŒk fel.

    TĂĄlalĂĄs elƑtt szĂłrd meg a tetejĂ©t porcukorral.