A MĂ©zes krĂ©mes egy klasszikus magyar sĂŒtemĂ©ny, amely a mĂ©z Ă©s a lĂĄgy krĂ©mek tökĂ©letes egyesĂtĂ©sĂ©vel vĂĄlik igazĂĄn kĂŒlönlegessĂ©. Az Ă©tel törtĂ©nete a 20. szĂĄzadi magyar cukrĂĄszat vilĂĄgĂĄba vezet, amikor a mĂ©zes lapokat egy selymes, vanĂliĂĄs krĂ©m rĂ©tegezi. A mĂ©zes krĂ©mes igazi ĂnycsiklandĂł desszert, amely nemcsak az ĂzlelĆbimbĂłkat, hanem a szemeket is elkĂĄprĂĄztatja elegĂĄns megjelenĂ©sĂ©vel.
A sĂŒtemĂ©ny lĂ©nyege a rĂ©tegekben rejlĆ Ăzek harmĂłniĂĄja: a mĂ©zes lapok Ă©s a krĂ©mes töltelĂ©kek egyĂŒttesen biztosĂtjĂĄk a tökĂ©letes egyensĂșlyt. A mĂ©zes krĂ©mes kĂ©szĂtĂ©se idĆigĂ©nyes, de minden pillanata megĂ©ri, hiszen az elkĂ©szĂtett Ă©dessĂ©g minden egyes falatja egy igazi Ă©lmĂ©nyt jelent. Az Ă©tel kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi alkalmakra, de egy hĂ©tvĂ©gi kĂĄvĂ© mellett is tökĂ©letes desszert lehet.
A mĂ©zet, cukrot, vajat Ă©s tejet egy lĂĄbasban melegĂtsĂŒk össze, amĂg a cukor felolvad.
Alacsony lĂĄngon melegĂtsd, hogy a mĂ©z ne karamellizĂĄlĂłdjon.
VegyĂŒk le a tƱzrĆl, adjuk hozzĂĄ a tojĂĄst Ă©s a szĂłdabikarbĂłnĂĄt, majd keverjĂŒk simĂĄra.
Fontos, hogy a lĂĄbas ne legyen a tƱzön, amikor a tojĂĄst hozzĂĄadjuk, kĂŒlönben rĂĄntotta lesz belĆle. A szĂłdabikarbĂłna lazĂtja a tĂ©sztĂĄt.
A lisztet fokozatosan adjuk hozzĂĄ, Ă©s gyĂșrjuk össze, amĂg lĂĄgy tĂ©sztĂĄt kapunk.
Ne gyĂșrd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, csak addig, amĂg összeĂĄll. Ha tĂșl sokĂĄig gyĂșrod, kemĂ©ny lesz a sĂŒtemĂ©ny.
Osszuk a tĂ©sztĂĄt nĂ©gy egyenlĆ rĂ©szre, Ă©s nyĂșjtsuk ki vĂ©kony lapokra.
A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd, hogy ne ragadjon le. HasznĂĄlhatsz sĂŒtĆpapĂrt is a nyĂșjtĂĄshoz.
SĂŒssĂŒk elĆmelegĂtett sĂŒtĆben 180°C-on 8-10 perc alatt, majd hagyjuk kihƱlni.
Figyelj, hogy ne sĂŒsd tĂșl a lapokat, mert akkor törĂ©kenyek lesznek. Ha kihƱltek, Ăłvatosan kezeld Ćket.
A krĂ©mhez a tejet Ă©s bĂșzadarĂĄt fĆzzĂŒk sƱrƱre, majd hƱtsĂŒk ki.
Folyamatosan keverd, hogy ne csomĂłsodjon be a bĂșzadara. Ha kihƱlt, takard le folpackkal, hogy ne bĆrösödjön.
A vajat habosra keverjĂŒk a porcukorral Ă©s vanĂliĂĄs cukorral, majd a kihƱlt bĂșzadarĂĄt hozzĂĄkeverjĂŒk.
A vaj legyen szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy könnyen lehessen keverni. A krĂ©met alaposan keverd ki, hogy sima legyen.
KenjĂŒk meg a lapokat a krĂ©mmel Ă©s lekvĂĄrral rĂ©tegezve, majd tegyĂŒk hƱtĆbe pĂĄr ĂłrĂĄra, hogy megpuhuljon.
A lekvĂĄr lehet baracklekvĂĄr vagy szilvalekvĂĄr, ĂzlĂ©s szerint. A krĂ©met egyenletesen oszlasd el a lapokon. MinĂ©l tovĂĄbb ĂĄll a hƱtĆben, annĂĄl puhĂĄbb lesz a sĂŒtemĂ©ny.
TĂĄlalĂĄs elĆtt szeleteljĂŒk fel.
TĂĄlalĂĄs elĆtt szĂłrd meg a tetejĂ©t porcukorral.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.