Mézes linzer porcukorral szórva, lekvárral töltve

Mézes linzer

A mézes linzer egy igazi klasszikus desszert, amelyet a magyar konyha hagyományai ihlettek. Ez az omlós sütemény tökéletes választás az ünnepi asztalra, de egy csésze kávé vagy tea mellé is kiváló. A méz és a lekvár harmonikus párosítása teszi ezt a süteményt különlegessé, miközben a porcukorral hintett teteje elegánsan zárja a megjelenést. Ez a recept könnyen elkészíthető, és garantáltan mindenki kedvence lesz.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
300 g Finomliszt
100 g Méz
150 g Vaj
100 g Kristálycukor
2 db Tojássárgája
1 cs. Sütőpor
1 tk. Fahéj
1 db Citromhéj (reszelt)
200 g Lekvár (töltéshez)
20 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a reszelt citromhéjat.

    A fűszereket nyugodtan variálhatod ízlésed szerint. A gyömbér és a szegfűszeg is jól illik ehhez a süteményhez.

    2

    Add hozzá a cukrot, a mézet, a vajat és a tojássárgáját. Gyúrd össze a hozzávalókat, amíg sima tésztát nem kapsz.

    A vaj legyen hideg, kockázd fel, hogy könnyebben elmorzsolhasd a liszttel.

    3

    Tedd a tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe 30 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

    A hűtés alatt a tészta jobban összeáll és könnyebben nyújtható lesz.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőt légkeveréses módban is használhatod, ebben az esetben vedd le a hőfokot 160°C-ra.

    5

    Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül 3 mm vastagságúra. Szaggass belőle köröket vagy más formákat, a felének szúrd ki a közepét is.

    Ha a tészta nagyon ragad, tegyél egy kevés lisztet a nyújtódeszkára és a tésztára is.

    6

    Helyezd a formákat a tepsire, és süsd őket 8-10 percig, amíg aranyszínűek nem lesznek.

    Figyeld a sütőt, mert a mézes linzer könnyen megég. Akkor jó, ha a széle enyhén aranybarna.

    7

    Hagyd a linzereket teljesen kihűlni, majd a sima darabok közepére kenj egy kis lekvárt, és helyezd rájuk a közepükön lyukas darabokat.

    A lekvár legyen sűrű, hogy ne áztassa el a tésztát. A baracklekvár vagy a szilvalekvár jól illik ehhez a süteményhez.

    8

    Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és hagyd pihenni egy éjszakán át, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha nincs időd egy éjszakán át pihentetni, legalább pár órát hagyd állni, hogy a lekvár átjárja a tésztát.