Frissen sült mézes-pisztáciás bagel

Mézes-pisztáciás bagel

A bagel egy világszerte ismert és kedvelt péksütemény, amely eredetileg Lengyelországból származik. Ez a mézes-pisztáciás változat különleges kombinációja a természetes méz lágy édességének és a pirított pisztácia gazdag, diós ízének. Kiváló választás egy különleges reggelihez vagy délutáni kényeztetéshez, amely tökéletes egy csésze tea vagy kávé mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Kristálycukor
5 g
280 ml Meleg víz
80 g Pisztácia
40 g Méz
1 db Tojás
30 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.

    Használj friss élesztőt a legjobb eredmény érdekében. Ha instant élesztőt használsz, azt közvetlenül a liszthez keverheted.

    2

    Öntsd hozzá a meleg vizet és a mézet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg hely, tedd a tésztát a sütőbe, alacsony hőfokon (kb. 50°C).

    4

    Aprítsd fel a pisztáciát kisebb darabokra, majd gyúrd bele a megkelt tésztába, hogy egyenletesen oszoljon el.

    A pisztáciát enyhén meg is piríthatod a sütőben, hogy még intenzívebb legyen az íze.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.

    A bagel formázásánál ügyelj arra, hogy a lyuk ne legyen túl kicsi, mert a sütés során összezáródhat.

    6

    Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy szódabikarbónát, ez segít a bagel-eknek szép színt kapni.

    7

    A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojás helyett használhatsz tojássárgáját is, az még szebb színt ad.

    8

    Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a bagel-ekre! Ha nagyon gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőfokot.

    9

    Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés extra mézzel megcsorgatva és pirított pisztáciával megszórva.

    A bagel-eket érdemes frissen fogyasztani, de légmentesen záródó dobozban néhány napig elállnak.