Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.
Használj friss élesztőt a legjobb eredmény érdekében. Ha instant élesztőt használsz, azt közvetlenül a liszthez keverheted.
Öntsd hozzá a meleg vizet és a mézet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg hely, tedd a tésztát a sütőbe, alacsony hőfokon (kb. 50°C).
Aprítsd fel a pisztáciát kisebb darabokra, majd gyúrd bele a megkelt tésztába, hogy egyenletesen oszoljon el.
A pisztáciát enyhén meg is piríthatod a sütőben, hogy még intenzívebb legyen az íze.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.
A bagel formázásánál ügyelj arra, hogy a lyuk ne legyen túl kicsi, mert a sütés során összezáródhat.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy szódabikarbónát, ez segít a bagel-eknek szép színt kapni.
A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojás helyett használhatsz tojássárgáját is, az még szebb színt ad.
Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a bagel-ekre! Ha nagyon gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőfokot.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés extra mézzel megcsorgatva és pirított pisztáciával megszórva.
A bagel-eket érdemes frissen fogyasztani, de légmentesen záródó dobozban néhány napig elállnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.