Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.
A burgonyát villával ellenőrizd, hogy megpuhult-e. Ha könnyen beleszalad a villa, akkor jó.
Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.
A burgonyát még melegen törd át, mert akkor könnyebb dolgod lesz, és nem lesz csomós.
Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót, a lisztet és a mézeskalács fűszerkeveréket. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.
A liszt mennyisége függ a burgonya fajtájától és nedvességtartalmától. Lehet, hogy több vagy kevesebb lisztre lesz szükséged.
Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.
A tésztát lisztezett felületen sodord ki, hogy ne ragadjon le.
Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.
Amikor a gnocchik feljönnek a víz felszínére, még egy percig főzd őket, hogy biztosan megfőjenek.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a kifőtt gnocchikat, hogy kissé aranybarnára piruljanak.
A gnocchikat ne zsúfold tele a serpenyőt, mert akkor nem pirulnak szépen.
Egy kis lábosban keverd össze a tejszínt, a barnacukrot, a mézet és a vaníliát, majd közepes lángon kezdd el melegíteni.
A szószt folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le.
Amikor a cukor teljesen feloldódott, adj hozzá egy kevés extra mézeskalács fűszerkeveréket, majd alacsony hőmérsékleten kevergetve főzd össze a szószt.
A mézeskalács fűszerkeveréket ízlés szerint adagold.
Öntsd a mézeskalácsos tejszínes mártást a pirított gnocchikra, majd óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.
A gnocchikat óvatosan forgasd a mártásba, hogy ne törjenek össze.
Szórd meg durvára vágott dióval és porcukorral a tökéletes karácsonyi hangulatért.
A dió helyett használhatsz más magvakat is, például pekándiót vagy mogyorót.
Tálald azonnal, melegen, egy kevés extra mézzel és mézeskalács fűszerkeverékkel megszórva!
A mézeskalács fűszerkeverék helyett használhatsz fahéjat, szegfűszeget és gyömbért is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.