A lisztet szitáld egy nagy tálba, majd add hozzá a száraz élesztőt, cukrot, mézeskalács fűszerkeveréket, és keverd össze. Tipp: A fűszerkeveréket előző este is bekeverheted, hogy jobban átjárja az íz.
Ha nincs mézeskalács fűszerkeveréked, keverj össze fahéjat, gyömbért, szegfűszeget és szerecsendiót.
Öntsd hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és az egész tojást, majd alaposan gyúrd össze. Kézzel vagy dagasztógéppel dolgozhatsz. A tészta akkor jó, ha rugalmas, kissé lágy tapintású.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 óráig, amíg a duplájára nem nő. Közben készítsd elő az aszalt gyümölcsöt és a diót/mandulát.
A tészta keléséhez ideális hely a kikapcsolt, de előzőleg kicsit bemelegített sütő, vagy egy meleg radiátor közelében.
Amikor megkelt, gyúrd bele az aszalt gyümölcsöket és a diót. Egyenletesen oszlasd el, hogy minden szeletbe jusson belőlük.
Ha az aszalt gyümölcsök nagyon szárazak, áztasd be őket egy kis rumba vagy narancslébe, mielőtt a tésztába gyúrod.
Formázd meg a tésztát klasszikus stollen formára: oválisra nyújtod, hosszában behajtod a szélét úgy, hogy az egyik oldal egy kicsit fedje a másikat.
A stollen formázásánál ne nyomd túl a tésztát, mert akkor tömörebb lesz a végeredmény.
Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd még 30 percig kelni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
A második kelesztés is fontos, hogy a stollen könnyű és puha legyen.
Süsd 35-40 percig, míg aranybarna nem lesz. Ha nagyon pirulna a teteje, fedd le sütőpapírral. Sütés után hagyd teljesen kihűlni.
A stollent akkor vedd ki a sütőből, ha a belseje is átsült. Ezt tűpróbával ellenőrizheted.
Szórd meg bőségesen porcukorral a kihűlt stollent. Tipp: Érdemes legalább 1-2 napot állni hagyni, mert így még finomabb lesz – a fűszerek összeérnek.
A porcukor réteget többször is megismételheted, hogy igazán vastag legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.