Minestrone sütőtökkel, zöldségekkel és tésztával tálalva

Minestrone sütőtökkel

A minestrone sütőtökkel egy szívet melengető, őszi változata a klasszikus olasz zöldséglevesnek. Történeti háttér: A minestrone a paraszti konyhák kreativitásának terméke, és minden régióban más-más zöldségekkel készült. A sütőtök különösen Észak-Olaszországban jelent meg a hideg hónapokban a levesekben, ahol magas tápértéke és édeskés íze tökéletesen kiegészítette a savanykásabb alapanyagokat, mint a paradicsom. Technikai tanács: A sütőtököt ne főzd túl, különben teljesen szétesik – ha sűrűbb állagot szeretnél, akár egy részét szándékosan szét is főzheted. Felhasználói élmény: Ez a leves különösen ajánlott hűvös őszi vagy téli napokra. Melegítő hatása mellett laktató és tápláló, mégis könnyű. Friss kenyérrel tálalva tökéletes ebéd vagy vacsora egy esős napon.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Vöröshagyma
2 db Sárgarépa
2 szár Zeller
2 db Fokhagyma
250 g Sütőtök (tisztított)
2 db Burgonya
150 g Zöldbab
200 g Fehérbab (főtt vagy konzerv)
400 g Konzerv hámozott paradicsom
1 l Zöldségleves alaplé
100 g Rövid tészta (pl. penne, elbow)
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors
1 tk. Friss rozmaring

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát, fokhagymát, sárgarépát, zellert, sütőtököt, burgonyát és zöldbabot tisztítsd meg és darabold fel. A sütőtököt kisebb kockákra vágd.

    A sütőtök könnyen szétfő, ezért ne vágd túl kicsire, így megtartja formáját a főzés során.

    2

    Hevítsd fel az olívaolajat egy nagy lábasban, majd párold meg benne a hagymát, fokhagymát, répát és zellert kb. 5 percig.

    A párolás során a zöldségek megőrzik természetes édességüket, ami jól harmonizál a sütőtökkel.

    3

    Add hozzá a burgonyát, zöldbabot, sütőtököt és a darabolt paradicsomot. Öntsd fel az alaplével, majd főzd közepes lángon 10 percig.

    A sütőtök főzés közben kissé széteshet – ettől krémesebb lesz az állaga a levesnek.

    4

    Add hozzá a fehérbabot és a tésztát, majd főzd további 10–12 percig, amíg a tészta megpuhul.

    Ha másnapra is szeretnél belőle, a tésztát külön főzd ki, és csak tálaláskor add a leveshez.

    5

    Sózd, borsozd ízlés szerint, és add hozzá a finomra vágott rozmaringot, majd keverd át.

    A rozmaringból elég egy kevés is – ha frisset használsz, finoman aprítsd fel a leveleket.

    6

    Tálald melegen, friss kenyérrel vagy pirítóssal. A tetejére csorgathatsz kevés olívaolajat is.

    A sütőtök enyhén édeskés ízéhez kiválóan illik néhány csepp frissen facsart citromlé is.