A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos víz ideális (kb. 30-35°C).
Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a kelést. Ezért érdemes a liszt szélére szórni.
Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.
A tálat kend ki egy kevés olajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A meleg hely segíti a kelést. Pl. radiátor közelében, vagy a sütőben 50°C-on.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.
Óvatosan nyújtsd, hogy ne sértsd meg a tésztát. Ha nagyon ragad, lisztezd be a felületet.
A mogyorókrémet egyenletesen kend a tésztára, majd a csokoládét vágd kis darabokra és szórd a tésztára.
Ha a mogyorókrém túl kemény, tedd egy kicsit mikróba, hogy könnyebben kenhető legyen.
A tésztát enyhén nyomkodd meg, hogy a mogyorókrém és a csokoládé beágyazódjanak.
Finoman nyomkodd, nehogy kilyukadjon a tészta.
Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
Figyelj a sütési időre, mert könnyen megéghet a teteje. Ha nagyon barnul, takard le alufóliával.
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
A focaccia melegen a legfinomabb, de szobahőmérsékleten is fogyasztható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.