Mogyorós-karamellizált cukros keksz tálalva

Mogyorós-karamellizált cukros keksz

A mogyorós-karamellizált cukros keksz egy gazdag és ropogós sütemény, amely tökéletesen ötvözi a pirított mogyoró és az édes karamellizált cukor ízvilágát. Az ilyen típusú sütemények az ünnepi időszak egyik kedvencei, hiszen a karamell ropogóssága és a mogyoró telt aromája egyedülálló élményt nyújt. Ha szereted a klasszikus kekszeket egy kis extra csavarral, akkor ezt a receptet imádni fogod!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
140 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
250 g Finomliszt
150 g Vaj
100 g Barnacukor
50 g Kristálycukor
1 db Tojás
100 g Pirított mogyoró
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Sütőpor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése elengedhetetlen a tökéletes eredményhez. A sütőpapír megakadályozza a kekszek leragadását.

    2

    Egy serpenyőben olvaszd meg a kristálycukrot közepes lángon, amíg karamellizálódik. Vigyázz, ne égjen meg!

    A karamellizálás során a cukrot folyamatosan keverd, hogy egyenletesen olvadjon. Ha a cukor túl gyorsan ég, vedd le a serpenyőt a tűzről.

    3

    Öntsd a karamellizált cukrot egy sütőpapírra, hagyd kihűlni, majd törd apró darabokra.

    A karamell nagyon gyorsan megkeményedik, ezért gyorsan kell dolgozni. A kihűlt karamellt egy sodrófával is összetörheted.

    4

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.

    Ezzel biztosítod, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el a tésztában.

    5

    Egy másik tálban habosítsd fel a puha vajat a barnacukorral.

    A vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie a könnyű habosításhoz. A barnacukor mélyebb ízt ad a kekszeknek.

    6

    Add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, majd alaposan keverd el.

    Ügyelj arra, hogy a tojás szobahőmérsékletű legyen, hogy jobban keveredjen a tésztába.

    7

    Fokozatosan adagold hozzá a száraz hozzávalókat, majd dolgozd össze a tésztát.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva adagold, hogy elkerüld a csomók kialakulását.

    8

    Keverd bele a pirított, durvára vágott mogyorót és a karamellizált cukordarabokat.

    A mogyorót pirítsd meg sütőben vagy serpenyőben, hogy intenzívebb legyen az íze. A karamellizált cukordarabokat ne törd túl apróra, hogy érezhetőek legyenek a kekszekben.

    9

    Formázz kis golyókat a tésztából, majd lapítsd ki őket a tepsiben.

    A golyók legyenek egyforma méretűek, hogy a kekszek egyenletesen süljenek. A lapításhoz használhatsz egy pohár alját.

    10

    Süsd a kekszeket 12-15 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő függ a sütő teljesítményétől és a kekszek vastagságától. Figyeld a kekszeket, és vedd ki őket, ha aranybarnák.

    11

    Hagyd kihűlni a kekszeket, majd tálald vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A kekszeket rácson hagyd kihűlni, hogy ne ázzanak el. A légmentesen zárható dobozban a kekszek ropogósak maradnak.