Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütő előmelegítése elengedhetetlen a tökéletes eredményhez. A sütőpapír megakadályozza a kekszek leragadását.
Egy serpenyőben olvaszd meg a kristálycukrot közepes lángon, amíg karamellizálódik. Vigyázz, ne égjen meg!
A karamellizálás során a cukrot folyamatosan keverd, hogy egyenletesen olvadjon. Ha a cukor túl gyorsan ég, vedd le a serpenyőt a tűzről.
Öntsd a karamellizált cukrot egy sütőpapírra, hagyd kihűlni, majd törd apró darabokra.
A karamell nagyon gyorsan megkeményedik, ezért gyorsan kell dolgozni. A kihűlt karamellt egy sodrófával is összetörheted.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Ezzel biztosítod, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el a tésztában.
Egy másik tálban habosítsd fel a puha vajat a barnacukorral.
A vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie a könnyű habosításhoz. A barnacukor mélyebb ízt ad a kekszeknek.
Add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, majd alaposan keverd el.
Ügyelj arra, hogy a tojás szobahőmérsékletű legyen, hogy jobban keveredjen a tésztába.
Fokozatosan adagold hozzá a száraz hozzávalókat, majd dolgozd össze a tésztát.
A száraz és nedves hozzávalókat felváltva adagold, hogy elkerüld a csomók kialakulását.
Keverd bele a pirított, durvára vágott mogyorót és a karamellizált cukordarabokat.
A mogyorót pirítsd meg sütőben vagy serpenyőben, hogy intenzívebb legyen az íze. A karamellizált cukordarabokat ne törd túl apróra, hogy érezhetőek legyenek a kekszekben.
Formázz kis golyókat a tésztából, majd lapítsd ki őket a tepsiben.
A golyók legyenek egyforma méretűek, hogy a kekszek egyenletesen süljenek. A lapításhoz használhatsz egy pohár alját.
Süsd a kekszeket 12-15 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől és a kekszek vastagságától. Figyeld a kekszeket, és vedd ki őket, ha aranybarnák.
Hagyd kihűlni a kekszeket, majd tálald vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A kekszeket rácson hagyd kihűlni, hogy ne ázzanak el. A légmentesen zárható dobozban a kekszek ropogósak maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.