Frissen sült mogyorós keksz

Mogyorós keksz

A mogyorós keksz egy klasszikus sütemény, amely ötvözi az omlós tészta és a pörkölt mogyoró ropogós textúráját. Az első diós és mogyorós süteményeket már évszázadokkal ezelőtt készítették, mivel a magvak gazdag ízt és tartósságot adnak a süteményeknek. Ez a recept egyszerű, de gazdag ízvilágú, és tökéletes egy csésze kávé vagy tea mellé. Könnyen elkészíthető, így bármilyen alkalomra ideális választás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 27 perc
2000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 18
250 g Liszt
150 g Vaj
80 g Porcukor
100 g Pörkölt mogyoró
5 ml Vaníliakivonat
1 csipet
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.

    Fontos, hogy a vaj ne legyen túl puha, mert a kekszek szétfolyhatnak sütés közben. Ha nincs időd kivárni, reszeld le a hideg vajat.

    2

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.

    A porcukrot érdemes átszitálni, hogy ne legyenek benne csomók. A vajat és a porcukrot addig keverd, amíg a massza világosabb és habosabb nem lesz.

    3

    Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.

    A tojást érdemes előtte felverni egy villával, hogy könnyebben elkeveredjen a többi hozzávalóval.

    4

    Fokozatosan szitáld bele a lisztet, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.

    A lisztet fokozatosan add hozzá, hogy elkerüld a csomók kialakulását. Ne keverd túl a tésztát, mert a kekszek kemények lehetnek.

    5

    A pörkölt mogyorót vágd durvára, majd óvatosan dolgozd bele a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A mogyorót érdemes sütőben vagy serpenyőben megpirítani, hogy intenzívebb legyen az íze. A durvára vágott mogyoró ropogósabbá teszi a kekszeket.

    6

    Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.

    A hűtés segít a tésztának összeállni és könnyebben kezelhetővé válni. Ha nincs időd, tedd a tésztát a fagyasztóba 15 percre.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a kekszek leragadjanak a tepsire. Ha nincs sütőpapírod, kend ki a tepsit vajjal és szórd meg liszttel.

    8

    A hűtőből kivett tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Nyomd le őket enyhén, hogy laposabb kekszeket kapj.

    A golyók legyenek egyforma méretűek, hogy a kekszek egyenletesen süljenek meg. A golyók nyomkodásához használhatsz egy pohár alját is.

    9

    Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a kekszek színére. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    10

    Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.

    A rácson való hűtés megakadályozza, hogy a kekszek alja bepárásodjon. A légmentesen záródó dobozban a kekszek hosszabb ideig frissek maradnak.