Frissen s眉lt mogyor贸s keksz

Mogyor贸s keksz

A mogyor贸s keksz egy klasszikus s眉tem茅ny, amely 枚tv枚zi az oml贸s t茅szta 茅s a p枚rk枚lt mogyor贸 ropog贸s text煤r谩j谩t. Az els艖 di贸s 茅s mogyor贸s s眉tem茅nyeket m谩r 茅vsz谩zadokkal ezel艖tt k茅sz铆tett茅k, mivel a magvak gazdag 铆zt 茅s tart贸ss谩got adnak a s眉tem茅nyeknek. Ez a recept egyszer疟, de gazdag 铆zvil谩g煤, 茅s t枚k茅letes egy cs茅sze k谩v茅 vagy tea mell茅. K枚nnyen elk茅sz铆thet艖, 铆gy b谩rmilyen alkalomra ide谩lis v谩laszt谩s.

El艖k茅sz眉let 15 perc
Elk茅sz铆t茅s 12 perc
Teljes 27 perc
2000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozz谩val贸k

Adagok: 18
250 g Liszt
150 g Vaj
80 g Porcukor
100 g P枚rk枚lt mogyor贸
5 ml Van铆liakivonat
1 csipet S贸
1 db Toj谩s

Bev谩s谩rl贸 kos谩r ikon Bev谩s谩rl贸 lista (0)

    Allerg茅n inform谩ci贸
    Glut茅nGlut茅n
    TejTej

    Elk茅sz铆t茅si L茅p茅sek

    1

    A vajat hagyd szobah艖m茅rs茅kleten megpuhulni, hogy k枚nnyebben dolgozhat贸 legyen. Ez seg铆t abban, hogy a keksz t茅szt谩ja l谩gy 茅s homog茅n 谩llag煤 legyen.

    Fontos, hogy a vaj ne legyen t煤l puha, mert a kekszek sz茅tfolyhatnak s眉t茅s k枚zben. Ha nincs id艖d kiv谩rni, reszeld le a hideg vajat.

    2

    Egy nagy kever艖t谩lban keverd 枚ssze a vajat 茅s a porcukrot, am铆g kr茅mes 谩llagot nem kapsz. Haszn谩lhatsz k茅zi habver艖t vagy elektromos mixert is, hogy k枚nnyebb legyen.

    A porcukrot 茅rdemes 谩tszit谩lni, hogy ne legyenek benne csom贸k. A vajat 茅s a porcukrot addig keverd, am铆g a massza vil谩gosabb 茅s habosabb nem lesz.

    3

    Add hozz谩 a van铆liakivonatot, a s贸t 茅s a toj谩st, majd keverd alaposan 枚ssze, am铆g egys茅ges massz谩t nem kapsz.

    A toj谩st 茅rdemes el艖tte felverni egy vill谩val, hogy k枚nnyebben elkeveredjen a t枚bbi hozz谩val贸val.

    4

    Fokozatosan szit谩ld bele a lisztet, 茅s keverd 枚ssze egy spatul谩val vagy k茅zzel, am铆g egy form谩zhat贸, nem ragad贸s t茅szt谩t nem kapsz.

    A lisztet fokozatosan add hozz谩, hogy elker眉ld a csom贸k kialakul谩s谩t. Ne keverd t煤l a t茅szt谩t, mert a kekszek kem茅nyek lehetnek.

    5

    A p枚rk枚lt mogyor贸t v谩gd durv谩ra, majd 贸vatosan dolgozd bele a t茅szt谩ba, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A mogyor贸t 茅rdemes s眉t艖ben vagy serpeny艖ben megpir铆tani, hogy intenz铆vebb legyen az 铆ze. A durv谩ra v谩gott mogyor贸 ropog贸sabb谩 teszi a kekszeket.

    6

    Form谩zz a t茅szt谩b贸l egy nagy g枚mb枚t, csomagold folpackba, majd tedd h疟t艖be legal谩bb 30 percre. Ez seg铆t, hogy a kekszek megtarts谩k a form谩jukat s眉t茅s k枚zben.

    A h疟t茅s seg铆t a t茅szt谩nak 枚ssze谩llni 茅s k枚nnyebben kezelhet艖v茅 v谩lni. Ha nincs id艖d, tedd a t茅szt谩t a fagyaszt贸ba 15 percre.

    7

    Meleg铆tsd el艖 a s眉t艖t 180掳C-ra, 茅s b茅lelj ki egy tepsit s眉t艖pap铆rral.

    A s眉t艖pap铆r megakad谩lyozza, hogy a kekszek leragadjanak a tepsire. Ha nincs s眉t艖pap铆rod, kend ki a tepsit vajjal 茅s sz贸rd meg liszttel.

    8

    A h疟t艖b艖l kivett t茅szt谩b贸l form谩zz kisebb goly贸kat, 茅s helyezd 艖ket a s眉t艖pap铆rral b茅lelt tepsire. Nyomd le 艖ket enyh茅n, hogy laposabb kekszeket kapj.

    A goly贸k legyenek egyforma m茅ret疟ek, hogy a kekszek egyenletesen s眉ljenek meg. A goly贸k nyomkod谩s谩hoz haszn谩lhatsz egy poh谩r alj谩t is.

    9

    S眉sd a kekszeket el艖meleg铆tett s眉t艖ben kb. 10-12 percig, am铆g a sz茅leik enyh茅n aranybarn谩k lesznek.

    A s眉t茅si id艖 s眉t艖f眉gg艖, figyelj a kekszek sz铆n茅re. Ha t煤l gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a h艖fokot.

    10

    Hagyd teljesen kih疟lni a kekszeket egy r谩cson, majd t谩lald vagy t谩rold l茅gmentesen z谩r贸d贸 dobozban.

    A r谩cson val贸 h疟t茅s megakad谩lyozza, hogy a kekszek alja bep谩r谩sodjon. A l茅gmentesen z谩r贸d贸 dobozban a kekszek hosszabb ideig frissek maradnak.