Mogyoróvajas calzone frissen sütve

Mogyoróvajas calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb töltött pizzája, amelyet változatos töltelékekkel készítenek. Ez a mogyoróvajas változat egy különleges desszertverzió, amely a mogyoróvaj gazdag, krémes állagát, a banán természetes édességét és az étcsokoládé intenzív aromáját ötvözi. A pirított dió ropogós textúrát ad a tölteléknek, míg a méz finom édesítést biztosít. Ez a desszert calzone tökéletes választás egy különleges vacsora lezárásaként vagy egy délutáni édességként. Tipp: Ha még gazdagabb ízélményt szeretnél, sütés után szórd meg porcukorral vagy locsold meg egy kevés extra mézzel.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Pizza tészta
150 g Mogyoróvaj
100 g Étcsokoládé
1 db Banán
30 ml Méz
50 g Dió
5 ml Vanília kivonat
1 tk. Fahéj
1 csipet
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Ha bolti pizzatésztát használsz, hagyd szobahőmérsékleten 10 percig pihenni, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    A sütő előmelegítése biztosítja a calzone egyenletes átsülését. A tészta pihentetése megkönnyíti a nyújtást és megakadályozza a zsugorodást.

    2

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a pizzatésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Formázz belőle egy nagy kört, majd vágd két egyenlő részre.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben átszakadhat a töltelék súlya alatt.

    3

    A mogyoróvajat keverd össze a vanília kivonattal, a mézzel és egy csipet sóval.

    A só kiemeli a mogyoróvaj édes ízét. Ha a mogyoróvaj túl kemény, melegítsd meg pár másodpercig a mikróban.

    4

    A banánt vékony karikákra vágd, és keverd hozzá a mogyoróvajas keverékhez.

    A banánt közvetlenül a felhasználás előtt szeleteld fel, hogy ne barnuljon meg. A vékony karikák biztosítják, hogy a banán egyenletesen átsüljön.

    5

    Az étcsokoládét apróra vágd, majd szórd a mogyoróvajas-banános keverékhez.

    A csokoládét apróra vágd, hogy könnyebben olvadjon a sütőben. Használhatsz csokoládé cseppeket is.

    6

    A diót durvára vágd, és száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon 2-3 percig, amíg illatos nem lesz, majd add a töltelékhez.

    A dió pirítása fokozza az ízét. Figyelj, hogy ne égesd meg a diót.

    7

    A tölteléket helyezd a tészta egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. A széleket egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól lezárd a calzone-t.

    A tölteléket ne tedd túl közel a szélekhez, hogy a tészta jól lezárható legyen. A villa használata biztosítja a szoros lezárást.

    8

    Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a calzone tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is a tészta megkenéséhez. A tojás egyenletes elkenése biztosítja az aranybarna színt.

    9

    Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 15-18 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a calzone színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Sütés után hagyd kicsit hűlni, majd locsold meg egy kevés mézzel, és tálald melegen.

    A méz extra édességet és ragacsos textúrát ad a calzone-nak. Ha nincs méz, használhatsz juharszirupot is.