Mor Kootu, gazdag lencse és zöldség ragukókuszreszelékkel és friss korianderrel

Mor Kootu

A Mor Kootu egy hagyományos indiai étel, amely gazdag lencsével és friss zöldségekkel készül. Az étel különlegessége, hogy az alapja a toor dal (török lencse), amely a gazdag kókuszreszelékkel és fűszerekkel való kombinálása után egy rendkívül ízletes és tápláló ételt eredményez. A Mor Kootu a dél-indiai konyha egyik kedvelt étke, amely a vegetáriánus étkezések tökéletes választása.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Toor dal (török lencse)
300 g Zöldség (pl. sárgarépa, zöldbab, karfiol)
50 g Kókuszreszelék
3 gerezd Fokhagyma
2 db Friss zöld chili
1 tk. Sárga mustármag
1 csipet Asafetida
1 tk. Koriander por
0.5 tk. Kurkumapor
10 db Curry levelek
1 ek. Olívaolaj
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    DióDió
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A toor dal-t (török lencse) főzd meg vízben kb. 20-25 perc alatt, amíg teljesen megpuhul. Ha szükséges, adj hozzá egy kis sót.

    A toor dalnak puhanak kell lennie, de nem szabad szétfőni. Ha túl sűrű lenne a főzés után, adj hozzá egy kis vizet.

    2

    Közben a zöldségeket (pl. sárgarépa, zöldbab, karfiol) vágd kisebb darabokra, és párold őket egy serpenyőben egy kis vízzel, amíg megpuhulnak.

    A zöldségeket ne főzd túl, mert akkor elveszítik a friss textúrájukat. A párolás során egy kis sóval ízesítheted.

    3

    Egy másik serpenyőben hevíts olívaolajat, majd add hozzá a mustármagot, asafetidát, koriander port és kurkumát. Pirítsd 1-2 percig, hogy a fűszerek kiengedjék az ízeiket.

    A fűszerek pirítása közben figyelj rá, hogy ne égjenek meg, mert keserű ízt adhatnak az ételnek.

    4

    Add hozzá a fokhagymát, a zöld chiliket és a curry leveleket a fűszeres keverékhez, és pirítsd még 1 percig.

    A curry levelek ízt adnak az ételnek, és egy kis fűszerességet biztosítanak.

    5

    Miután a fűszerkeverék megsült, add hozzá a párolt zöldségeket, és keverd össze. Hozzáadhatod a megfőtt toor dal-t is, és keverd jól el.

    Ne keverd túl erősen, hogy a zöldségek ne essenek szét.

    6

    Most add hozzá a kókuszreszeléket, és egy kevés vizet, hogy a keverék krémesebb legyen. Főzd 5-10 percig, amíg az ízek jól összeérnek.

    A kókuszreszelék adja meg az étel gazdag, krémes állagát.

    7

    A végén ízesítsd sóval, és tálald a kész mor kootut rizzsel vagy egyéb körettel.

    A mor kootu legjobban friss rizzsel vagy egy adag naan kenyérrel fogyasztható.