Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy quiche-formát vagy piteformát, béleld ki sütőpapírral vagy kend ki kevés vajjal. Tipp: ha a sütő nem elég forró, a tészta elázhat!
A sütőpapír megkönnyíti a quiche kivételét a formából. A formát vajjal és liszttel is bekenheted, hogy ne ragadjon le a tészta.
Nyújtsd ki a leveles tésztát, majd béleld ki vele a formát. A tészta szélét hajtsd vissza peremként, és villával szurkáld meg az alját, hogy ne púposodjon fel.
A tésztát érdemes a formánál kicsit nagyobbra nyújtani, hogy a perem is szépen kialakuljon. A villával való megszurkálás megakadályozza, hogy a tészta sütés közben felhólyagosodjon.
A fokhagymát hámozd meg, aprítsd finomra, és egy kevés olívaolajon dinszteld meg 1-2 perc alatt. Tipp: csak enyhén pirítsd, hogy ne keseredjen meg!
A fokhagymát alacsony lángon dinszteld, hogy az íze édesebb és lágyabb legyen.
A szárított paradicsomot vágd kisebb darabokra. Ha olajban eltett verziót használsz, előtte csepegtesd le jól, hogy ne áztassa el a tölteléket.
A szárított paradicsom ízét fokozhatod, ha sütés előtt 10 percre forró vízbe áztatod.
A mozzarellát vágd kockákra vagy tépkedd kisebb darabokra. Tipp: ha túl vizes, érdemes előre papírtörlővel leitatni róla a nedvességet.
A túl sok nedvesség eláztathatja a tésztát, ezért fontos a mozzarella leitatása.
Egy nagy keverőtálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejszínt, sót, borsot és az aprított oregánót. Keverd simára habverővel.
A tejszínt helyettesítheted tejföllel vagy joghurttal is, de ebben az esetben a töltelék kevésbé lesz krémes.
A tésztával kibélelt formába először oszd el egyenletesen a fokhagymát és a szárított paradicsomot, majd szórd rá a mozzarella darabokat.
A tölteléket egyenletesen oszd el, hogy minden szeletben legyen mindenből.
Öntsd rá a tojásos-tejszínes keveréket. Finoman rázd meg a formát, hogy a töltelék minden résbe befolyjon, és ne maradjanak üres részek.
Ha a töltelék túl magasra ér, érdemes egy tepsit a sütő aljába helyezni, hogy felfogja az esetlegesen kifolyó részeket.
Süsd az előmelegített sütőben 35–40 percig, amíg a teteje aranybarnára sül, és a töltelék megszilárdul. Tipp: ne nyisd ki gyakran a sütőt, mert leülhet a közepe.
Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd pihenni 10 percig szeletelés előtt, így könnyebben vágható és az ízek is jobban összeérnek.
A pihentetés segít a tölteléknek megszilárdulni, így a szeletek szebben vághatók.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.