Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Ha az élesztő nem fut fel, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl meleg volt. Próbálj meg másik élesztőt használni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, hogy könnyen morzsolható legyen. Ha túl meleg, akkor a tészta ragacsos lesz.
Add hozzá a reszelt sajt felét és a mustárt, majd keverd össze a lisztes keverékkel.
A mustár mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Erősebb mustárral pikánsabb pogácsát kapsz.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatásokat követően pihentesd a tésztát 10-15 percig, mielőtt újra nyújtanád.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta lazább lesz, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsákat szorosan egymás mellé rakd a tepsibe, így sütés közben nem száradnak ki.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojás helyett tejjel is megkenheted a pogácsák tetejét, ha szép fényes felületet szeretnél.
Szórd meg a tetejüket a maradék reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a pogácsák.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.
Frissen a legfinomabb, de másnap is nagyon jó.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.