A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.
Ha nincs időd kivárni, hogy a vaj magától megpuhuljon, akkor vágd kisebb darabokra és tedd mikrohullámú sütőbe pár másodpercre, de vigyázz, hogy ne olvadjon meg teljesen.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat, a barnacukrot és a mézet, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is.
A barnacukor helyett használhatsz nádcukrot is.
Add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, majd alaposan keverd össze, hogy a massza homogén legyen.
A tojás legyen szobahőmérsékletű, hogy jobban elkeveredjen a többi hozzávalóval.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a fahéjat, a sót és a szódabikarbónát.
A zabpehely lehet apró vagy nagyszemű, ízlés szerint.
Fokozatosan add a száraz hozzávalókat a nedves masszához, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható tésztát nem kapsz.
Ne keverd túl a tésztát, mert a kekszek kemények lehetnek.
Az aszalt gyümölcsöket és a durvára vágott diót óvatosan keverd bele a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljanak.
Használhatsz más aszalt gyümölcsöket és dióféléket is, ízlés szerint.
Formázz a tésztából kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Lapítsd le őket enyhén, hogy kekszformát kapjanak.
A golyókat egyforma méretűre formázd, hogy a kekszek egyenletesen süljenek meg.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A sütőt mindig melegítsd elő, mielőtt beteszed a kekszeket, hogy egyenletesen süljenek meg.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 12-15 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a kekszekre! Ha nagyon gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőfokot.
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.
A légmentesen záródó dobozban a kekszek hosszabb ideig frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.