Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt. Alaposan keverd el, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.
Fontos, hogy a száraz élesztőt egyenletesen elkeverjük a liszttel, hogy a tészta megfelelően megkeljen.
Adj hozzá 250 ml meleg vizet, a narancslikőrt és a reszelt narancshéjat, majd kezdd el dagasztani a tésztát. Kezdetben fakanállal keverheted, majd kézzel gyúrd 10-15 percig, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapsz.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A tésztát addig gyúrjuk, amíg rugalmas és sima nem lesz, ez biztosítja a bagel megfelelő állagát.
Tedd a tésztát egy kivajazott tálba, fedd le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, vagy amíg a duplájára nem nő.
A tésztát meleg helyen kelesszük, hogy gyorsabban megkeljen. A konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre. Formázz belőlük golyókat, majd minden egyes golyó közepébe ujjaddal lyukat készíts, és alakítsd ki a bagel formáját.
A lyuknak elég nagynak kell lennie, mert sütés közben a tészta megkel, és a lyuk kisebb lesz.
Forralj fel egy nagy fazék vizet, majd egyenként dobd bele a bagel-eket, és főzd őket 30 másodpercig mindkét oldalukon. Ez segít a kívánt rágós textúra kialakításában.
A főzés fontos lépés a bagel készítésében, ez adja a jellegzetes rágós állagát. Ne főzd túl a bagel-eket, mert akkor túl kemények lesznek.
Helyezd a megfőtt bagel-eket sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket felvert tojással, majd szórd meg egy kevés reszelt narancshéjjal.
A tojás ad egy szép színt a bagel-eknek. A narancshéj pedig extra ízt ad.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd kb. 20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Érdemes figyelni a bagel-eket sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, esetleg egy kevés mézzel vagy vajjal megkenve.
A bagel-ek frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban néhány napig eltarthatók.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.