Narancsos kuglóf aranybarnára sütve, porcukorral megszórva

Narancsos Kuglóf

A Narancsos Kuglóf egy klasszikus magyar desszert, amely a családi asztalok elengedhetetlen része ünnepeken és hétköznapokon egyaránt. A friss narancshéj és narancslé teszi igazán különlegessé ezt a süteményt, amely egyszerűen elkészíthető, mégis elegáns megjelenésű. Próbáld ki ezt a receptet, és varázsolj mosolyt szeretteid arcára ezzel a finom és illatos kuglóffal!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
300 g Liszt
150 g Cukor
150 g Vaj
3 db Tojás
100 ml Tej
1 cs. Sütőpor
1 db Narancshéj
50 ml Narancslé
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet Csipet só

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát.

    A kuglófformát alaposan vajazd ki és lisztezd meg, hogy a tészta ne ragadjon le. Használhatsz sütőpapírt is a forma aljára.

    2

    Verd habosra a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral.

    A vajat hagyd szobahőmérsékletűre melegedni, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. A habosra keverés fontos, hogy a tészta könnyű és levegős legyen.

    3

    Egyenként add hozzá a tojásokat, és alaposan keverd el minden hozzáadás után.

    A tojásokat is érdemes szobahőmérsékletűen hozzáadni. Ha a tészta kicsapódik, adj hozzá egy kanál lisztet.

    4

    Reszeld bele a narancshéjat, és öntsd hozzá a narancslét.

    Csak a narancs külső, színes héját reszeld le, a fehér rész keserű lehet. A narancslé lehet frissen facsart vagy bolti, de a frissen facsart íze intenzívebb.

    5

    Keverd össze a lisztet, a sütőport és a csipet sót, majd felváltva adagold a tejjel a vajas-tojásos keverékhez.

    A lisztet szitáld át, hogy ne legyen csomós. A lisztet és a tejet felváltva adagold, hogy a tészta sima és egyenletes legyen. Kezdd és fejezd be a liszttel.

    6

    Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, és egyengesd el a tetejét.

    Óvatosan öntsd a tésztát a formába, és egyengesd el a tetejét, hogy egyenletesen süljön meg.

    7

    Süsd a kuglófot 35-40 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz, és a beleszúrt tű tisztán jön ki.

    A sütési idő függ a sütőtől. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A tűpróba a legbiztosabb módja annak, hogy ellenőrizd, átsült-e a tészta.

    8

    Hagyd hűlni a formában 10 percig, majd fordítsd ki egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.

    A formában hagyás után könnyebben ki tudod fordítani a kuglófot. A rácson hagyva a kuglóf egyenletesen tud kihűlni.

    9

    Tálalás előtt szórj rá porcukrot vagy locsold meg narancsmázzal.

    A narancsmázhoz keverj össze porcukrot egy kevés narancslével, amíg sűrű, de folyékony mázat nem kapsz.