Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát.
A kuglófformát alaposan vajazd ki és lisztezd meg, hogy a tészta ne ragadjon le. Használhatsz sütőpapírt is a forma aljára.
Verd habosra a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral.
A vajat hagyd szobahőmérsékletűre melegedni, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. A habosra keverés fontos, hogy a tészta könnyű és levegős legyen.
Egyenként add hozzá a tojásokat, és alaposan keverd el minden hozzáadás után.
A tojásokat is érdemes szobahőmérsékletűen hozzáadni. Ha a tészta kicsapódik, adj hozzá egy kanál lisztet.
Reszeld bele a narancshéjat, és öntsd hozzá a narancslét.
Csak a narancs külső, színes héját reszeld le, a fehér rész keserű lehet. A narancslé lehet frissen facsart vagy bolti, de a frissen facsart íze intenzívebb.
Keverd össze a lisztet, a sütőport és a csipet sót, majd felváltva adagold a tejjel a vajas-tojásos keverékhez.
A lisztet szitáld át, hogy ne legyen csomós. A lisztet és a tejet felváltva adagold, hogy a tészta sima és egyenletes legyen. Kezdd és fejezd be a liszttel.
Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, és egyengesd el a tetejét.
Óvatosan öntsd a tésztát a formába, és egyengesd el a tetejét, hogy egyenletesen süljön meg.
Süsd a kuglófot 35-40 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz, és a beleszúrt tű tisztán jön ki.
A sütési idő függ a sütőtől. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A tűpróba a legbiztosabb módja annak, hogy ellenőrizd, átsült-e a tészta.
Hagyd hűlni a formában 10 percig, majd fordítsd ki egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
A formában hagyás után könnyebben ki tudod fordítani a kuglófot. A rácson hagyva a kuglóf egyenletesen tud kihűlni.
Tálalás előtt szórj rá porcukrot vagy locsold meg narancsmázzal.
A narancsmázhoz keverj össze porcukrot egy kevés narancslével, amíg sűrű, de folyékony mázat nem kapsz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.