Narancsos-vaníliás kuglóf tálalva

Narancsos-vaníliás kuglóf

A kuglóf hagyományosan egy osztrák és német eredetű sütemény, amely Magyarországon is gyorsan népszerűvé vált. A narancs és a vanília kombinációja frissítő és kellemes ízt ad ennek a változatnak, amely tökéletes reggelire vagy egy délutáni uzsonnára. Az egyik legfontosabb titok, hogy a tésztát alaposan keverd össze, és a megfelelő hőmérsékleten süsd meg, hogy az állaga puha és omlós maradjon. A narancs frissítő íze és a vanília krémessége remek kiegészítése egymásnak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
150 g Cukor
100 g Vaj
3 db Tojás
1 tk. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
1 db Narancshéj
50 ml Narancslé
100 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot.

    A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta.

    2

    A puha vajat és a cukrot habosítsd fel, majd egyenként add hozzá a tojásokat, minden hozzáadás után jól elkeverve.

    Fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, így könnyebben tudod habosra keverni. A tojásokat egyesével add hozzá, hogy a tészta ne csapódjon ki.

    3

    Reszeld bele a narancs héját, facsard ki a levét, és keverd bele a vajas-tojásos keverékbe.

    A narancs héját alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled. Csak a külső, színes részét reszeld, a fehér rész keserű lehet.

    4

    Fokozatosan add hozzá a lisztes keveréket, majd öntsd hozzá a tejet, és keverd homogén állagúra a tésztát.

    A lisztet szitálva add a tésztához, hogy elkerüld a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll.

    5

    Öntsd a masszát kivajazott és lisztezett kuglófformába, majd egyengesd el a tetejét.

    A forma alapos kivajazása és lisztezése megakadályozza, hogy a kuglóf leragadjon. A felesleges lisztet rázd ki a formából.

    6

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 40-45 percig, amíg a tűpróba tiszta nem marad.

    A sütési idő sütőfüggő lehet, ezért figyelj a kuglófra. Ha nagyon barnulna a teteje, takard le alufóliával. A tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a belseje.

    7

    Hagyd kihűlni a kuglófot, majd óvatosan borítsd ki a formából.

    A kuglófot hagyd a formában hűlni legalább 10-15 percig, mielőtt kiborítod, így könnyebben kijön a formából.

    8

    Tálalás előtt díszítheted porcukorral, vagy narancsos cukormázzal.

    A narancsos cukormázhoz keverj össze porcukrot kevés narancslével, amíg sűrű, de folyékony mázat nem kapsz.