Narancsos-vaníliás piskóta tálalva

Narancsos-vaníliás piskóta

A piskóta az egyik legismertebb és legnépszerűbb sütemény világszerte, amelynek számtalan változata létezik. A narancs és a vanília kombinációja különleges, friss és illatos ízt ad ennek a süteménynek. Eredetileg az olasz és francia cukrászatban jelent meg, majd világszerte elterjedt a házi konyhákban. A narancsos-vaníliás változat egy könnyű, mégis karakteres ízvilágú piskóta, amely tökéletes délutáni tea vagy kávé mellé. Ha egy egyszerű, de különleges süteményre vágysz, ezt mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
150 g Kristálycukor
4 db Tojás
1 db Narancs (reszelt héj és leve)
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Sütőpor
1 csipet
50 g Vaj vagy olaj
100 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, hogy a piskóta ne ragadjon le.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos a piskóta sikeréhez. A forma alapos előkészítése megakadályozza, hogy a piskóta leragadjon.

    2

    A tojásokat egy nagy tálba ütjük, és a cukorral együtt habosra verjük, amíg világos, habos állagú lesz.

    A tojásokat és a cukrot minél habosabbra vered, annál könnyebb és levegősebb lesz a piskóta. Használj elektromos habverőt a legjobb eredményért.

    3

    Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a frissen facsart narancslevet és a vaníliás cukrot, majd alaposan elkeverjük.

    A narancshéjat alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled. Csak a külső, színes részét reszeld, a fehér rész keserű lehet.

    4

    A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük, majd apránként a tojásos keverékhez szitáljuk, miközben óvatosan összeforgatjuk.

    A lisztet szitálva add a tésztához, hogy elkerüld a csomósodást. Óvatosan forgasd össze, hogy a tészta ne essen össze.

    5

    Hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat (vagy olajat), majd finoman összekeverjük, hogy könnyed és egynemű tésztát kapjunk.

    Az olvasztott vaj ne legyen túl forró, mert megfőzheti a tojásokat. Finoman keverd össze, hogy a tészta levegős maradjon.

    6

    A piskótatésztát az előkészített tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőbe helyezzük.

    A forma aljára sütőpapírt tegyünk, hogy a piskóta könnyen kijöjjön sütés után. A sütő előmelegítése fontos, hogy a piskóta egyenletesen süljön.

    7

    Kb. 30-35 percig sütjük, vagy amíg a teteje aranybarna lesz, és egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.

    A sütési idő sütőfüggő lehet, ezért figyelj a piskótára. Ne nyisd ki a sütő ajtaját a sütés első felében, mert a piskóta összeeshet. A tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a belseje.

    8

    A sütőből kivéve hagyjuk 10 percig a formában pihenni, majd óvatosan rácsra helyezve teljesen kihűtjük.

    A formában hagyva a piskóta nem esik össze hirtelen. A rácson hagyva a piskóta alja is szellőzik.

    9

    Szeletelve tálaljuk, porcukorral meghintve vagy friss narancsszeletekkel díszítve.

    A piskótát tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, így könnyebben szeletelhető és nem törik.