A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, hogy a piskóta ne ragadjon le.
A sütő előmelegítése nagyon fontos a piskóta sikeréhez. A forma alapos előkészítése megakadályozza, hogy a piskóta leragadjon.
A tojásokat egy nagy tálba ütjük, és a cukorral együtt habosra verjük, amíg világos, habos állagú lesz.
A tojásokat és a cukrot minél habosabbra vered, annál könnyebb és levegősebb lesz a piskóta. Használj elektromos habverőt a legjobb eredményért.
Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a frissen facsart narancslevet és a vaníliás cukrot, majd alaposan elkeverjük.
A narancshéjat alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled. Csak a külső, színes részét reszeld, a fehér rész keserű lehet.
A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük, majd apránként a tojásos keverékhez szitáljuk, miközben óvatosan összeforgatjuk.
A lisztet szitálva add a tésztához, hogy elkerüld a csomósodást. Óvatosan forgasd össze, hogy a tészta ne essen össze.
Hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat (vagy olajat), majd finoman összekeverjük, hogy könnyed és egynemű tésztát kapjunk.
Az olvasztott vaj ne legyen túl forró, mert megfőzheti a tojásokat. Finoman keverd össze, hogy a tészta levegős maradjon.
A piskótatésztát az előkészített tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőbe helyezzük.
A forma aljára sütőpapírt tegyünk, hogy a piskóta könnyen kijöjjön sütés után. A sütő előmelegítése fontos, hogy a piskóta egyenletesen süljön.
Kb. 30-35 percig sütjük, vagy amíg a teteje aranybarna lesz, és egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.
A sütési idő sütőfüggő lehet, ezért figyelj a piskótára. Ne nyisd ki a sütő ajtaját a sütés első felében, mert a piskóta összeeshet. A tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a belseje.
A sütőből kivéve hagyjuk 10 percig a formában pihenni, majd óvatosan rácsra helyezve teljesen kihűtjük.
A formában hagyva a piskóta nem esik össze hirtelen. A rácson hagyva a piskóta alja is szellőzik.
Szeletelve tálaljuk, porcukorral meghintve vagy friss narancsszeletekkel díszítve.
A piskótát tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, így könnyebben szeletelhető és nem törik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.