Narancsvirágos croissant tálalva

Narancsvirágos croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A narancsvirágos változat egy kifinomult, illatos csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és az egzotikus narancsvirágvíz harmóniáját adja. Kiváló választás egy könnyed reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az illatos és édes ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
10 ml Narancsvirágvíz
5 g Reszelt narancshéj
30 g Méz
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfuttatáshoz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a kelést. Ezért fontos, hogy a liszthez keverd először.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt. A kelési idő függ a hőmérséklettől.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, különben elolvad a tésztában és nem lesz réteges a croissant. A hajtogatások között a pihentetés azért fontos, hogy a tészta ne húzódjon össze.

    5

    A mézet keverd össze a narancsvirágvízzel és a reszelt narancshéjjal, hogy illatos tölteléket kapj.

    Ha nincs narancsvirágvized, használhatsz narancslikőrt vagy egy kevés narancslevet is.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag narancsvirágos-mézes tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket minél hosszabbra vágd, annál több réteg lesz a croissantban.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelés alatt a croissantok még szebben megemelkednek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való kenés szép fényes színt ad a croissantoknak. Ha nincs tojásod, használhatsz egy kis tejet is.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukorral való megszórás opcionális, de nagyon jól mutat a croissantokon.