A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A szitálás által a liszt levegősebb lesz, ami könnyebb tésztát eredményez.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz hőmérséklete kulcsfontosságú az élesztő aktiválásához.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg helyen való kelesztés felgyorsítja a folyamatot.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A liszt segít, hogy ne ragadjon a tészta.
A paradicsomszószt elkeverjük a zúzott fokhagymával és az oregánóval, majd vékonyan megkenjük vele a tészták felét, ügyelve arra, hogy a széle szabadon maradjon.
A friss fokhagyma intenzívebb ízt ad.
A paradicsomos részre rászórjuk a reszelt mozzarellát és a csíkokra vágott sonkát.
A feltéteket ízlés szerint variálhatjuk.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata segít a széleket légmentesen lezárni.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett tejjel is kenhetjük a tetejét.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Figyeljük a színt, ha túl gyorsan barnul, vegyük lejjebb a hőfokot.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés alatt a belseje kicsit stabilizálódik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.