Orosz vegetáriánus pelmeni tejföllel tálalva

Orosz vegetáriánus pelmeni

A vegetáriánus pelmeni az orosz konyha egy újragondolt, húsmentes változata, amely megőrzi a tradicionális formát, de zöldséges töltelékkel készül. Eredetileg a pelmeni húsos ételként volt ismert, de a modern táplálkozási igényekre válaszul számos kreatív vegetáriánus változata született. A gombás-káposztás töltelék jól kiegyensúlyozza a házi tészta lágyságát, és kiváló alternatíva húsmentes napokra. Tipp: a káposztát érdemes előre kissé besózni és lepirítani, hogy intenzívebb íze legyen. Ez a fogás kiválóan alkalmas vegetáriánus vendégek megvendégelésére, vagy egy könnyebb vacsorához. A tejfölös tálalás megtartja a klasszikus orosz hangulatot, míg a zöldségek frissessége új dimenziót visz az élménybe.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 55 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
1 db Tojás
100 ml Víz
1 csipet
200 g Fehér káposzta (finomra vágva)
100 g Gomba (csiperke, apróra vágva)
1 db Hagyma
1 gerezd Fokhagyma
1 csipet Bors
20 g Vaj
100 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, tojást, vizet és sót egy nagy tálban. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, majd pihentesd 30 percig letakarva.

    A tészta pihentetése fontos, mert így a gluténszálak ellazulnak, és könnyebb lesz vele dolgozni. A pihentetés alatt ne száradjon ki a tészta.

    2

    A töltelékhez párold meg a hagymát és fokhagymát kevés vajon, majd add hozzá a gombát és káposztát. Sózd, borsozd, és pirítsd, míg összeesik és illatos nem lesz. Hűtsd le.

    A zöldségeket apróra vágd, hogy könnyebben formázható legyen a pelmeni. A tölteléket hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a tésztába töltenéd, különben megpuhul a tészta.

    3

    Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen, majd szaggass belőle köröket. Minden kör közepébe tegyél egy teáskanálnyi tölteléket.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztába, mert akkor nehezebb lesz lezárni.

    4

    Hajtsd félbe, nyomd össze a széleket, majd hajtsd vissza a sarkokat és nyomd őket össze, hogy klasszikus pelmeni formát kapj.

    A pelmeni formázása gyakorlatot igényel, de ne add fel! Ha a tészta széle száraz, nedvesítsd be vízzel, hogy jobban tapadjon.

    5

    Forralj vizet, sózd meg, majd főzd ki a pelmeniket 6-7 percig, amíg felúsznak. Ne főzd túl, mert a zöldséges töltelék túl puhává válhat.

    A pelmeniket óvatosan tedd a forró vízbe, hogy ne fröccsenjen rád. Ha felúsznak, még 1-2 percig főzd őket, hogy biztosan átsüljenek.

    6

    Szűrd le, majd forgasd meg vajban, és tálald tejföllel. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával.

    A vaj segít megakadályozni az összeragadást és finom ízt ad a pelmeninek. A tejfölt helyettesítheted növényi alapú tejföllel is.

    7

    Tipp: A töltelékbe tehetsz reszelt sárgarépát vagy egy kevés szójaszószt is, ha intenzívebb ízvilágot szeretnél.

    A gomba is nagyon jól illik a vegetáriánus pelmeni töltelékébe.

    8

    A pelmeniket le is fagyaszthatod, majd később forró vízben 8–10 perc alatt készre főzheted.

    Fagyasztás előtt tedd a pelmeniket egy tálcára, és fagyaszd le őket külön-külön, majd tedd őket egy zacskóba. Így nem fognak összeragadni.