Keverd össze a lisztet, tojást, vizet és sót egy nagy tálban. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, majd pihentesd 30 percig letakarva.
A tészta pihentetése fontos, mert így a gluténszálak ellazulnak, és könnyebb lesz vele dolgozni. A pihentetés alatt ne száradjon ki a tészta.
A töltelékhez párold meg a hagymát és fokhagymát kevés vajon, majd add hozzá a gombát és káposztát. Sózd, borsozd, és pirítsd, míg összeesik és illatos nem lesz. Hűtsd le.
A zöldségeket apróra vágd, hogy könnyebben formázható legyen a pelmeni. A tölteléket hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a tésztába töltenéd, különben megpuhul a tészta.
Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen, majd szaggass belőle köröket. Minden kör közepébe tegyél egy teáskanálnyi tölteléket.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztába, mert akkor nehezebb lesz lezárni.
Hajtsd félbe, nyomd össze a széleket, majd hajtsd vissza a sarkokat és nyomd őket össze, hogy klasszikus pelmeni formát kapj.
A pelmeni formázása gyakorlatot igényel, de ne add fel! Ha a tészta széle száraz, nedvesítsd be vízzel, hogy jobban tapadjon.
Forralj vizet, sózd meg, majd főzd ki a pelmeniket 6-7 percig, amíg felúsznak. Ne főzd túl, mert a zöldséges töltelék túl puhává válhat.
A pelmeniket óvatosan tedd a forró vízbe, hogy ne fröccsenjen rád. Ha felúsznak, még 1-2 percig főzd őket, hogy biztosan átsüljenek.
Szűrd le, majd forgasd meg vajban, és tálald tejföllel. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával.
A vaj segít megakadályozni az összeragadást és finom ízt ad a pelmeninek. A tejfölt helyettesítheted növényi alapú tejföllel is.
Tipp: A töltelékbe tehetsz reszelt sárgarépát vagy egy kevés szójaszószt is, ha intenzívebb ízvilágot szeretnél.
A gomba is nagyon jól illik a vegetáriánus pelmeni töltelékébe.
A pelmeniket le is fagyaszthatod, majd később forró vízben 8–10 perc alatt készre főzheted.
Fagyasztás előtt tedd a pelmeniket egy tálcára, és fagyaszd le őket külön-külön, majd tedd őket egy zacskóba. Így nem fognak összeragadni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.