Mosd meg a padlizsánokat, majd vágd őket vékony szeletekre. Enyhén sózd meg és hagyd állni 10 percig, hogy a kesernyés íz eltűnjön.
A sózás segít eltávolítani a felesleges nedvességet és a keserű ízt a padlizsánból. Töröld le a padlizsánról a sót sütés előtt.
Közben aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat.
A hagymát és fokhagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjenek meg és ne legyenek keserűek.
Pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát, és 1 perc után öntsd hozzá a paradicsomkonzervet és a csicseriborsót.
A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert könnyen megég.
Fűszerezd a paradicsomos keveréket fahéjjal, szerecsendióval, oregánóval, sóval és borssal, majd főzd 10-15 percig alacsony lángon.
A fűszerekkel bátran kísérletezhetsz, ízlésed szerint.
Egy másik serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és süsd meg a padlizsánszeleteket oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert akkor a padlizsán nem pirul, hanem párolódik. Inkább több részletben süsd meg.
Egy kisebb lábosban készítsd el a vegán besamelt: pirítsd meg a lisztet kevés olívaolajon, majd fokozatosan öntsd hozzá a növényi tejet és a zöldséglevest, miközben folyamatosan kevered.
A lisztet folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon. A növényi tejet és a zöldséglevest lassan, fokozatosan öntsd hozzá.
Amikor a besamel már besűrűsödött, add hozzá az élesztőpelyhet és keverd simára.
Az élesztőpehely gazdag, sajtos ízt ad a besamelnek.
Egy hőálló sütőtálban rétegezd a sült padlizsánt és a paradicsomos tölteléket, majd a tetejére öntsd a vegán besamelt.
Az alsó és felső réteg padlizsán legyen, mert így mutatósabb lesz.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 25 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.
Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával, hogy a belseje is átsüljön.
Hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald melegen.
A hűlés segít, hogy a muszaka jobban összeálljon és könnyebben szeletelhető legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.