Vegán padlizsán muszaka tálalva

Padlizsán muszaka vegán módra

A muszaka egy klasszikus balkáni és mediterrán étel, amelyet hagyományosan darált hússal és besamellel készítenek. Ez a vegán változat ugyanazt a gazdag és krémes textúrát biztosítja, de növényi alapanyagokkal. A sült padlizsán rétegek és a paradicsomos csicseriborsós töltelék tökéletes harmóniában vannak a selymes vegán besamellel. Ez az étel ideális választás azok számára, akik egy laktató, mégis egészséges és húsmentes alternatívát keresnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
560 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Padlizsán
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
400 g Paradicsomkonzerv
150 g Csicseriborsó
3 ek. Olívaolaj
0.5 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Őrölt szerecsendió
1 tk. Oregánó
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
250 ml Növényi tej
2 ek. Teljes kiőrlésű liszt
2 ek. Élesztőpehely
250 ml Zöldségleves alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a padlizsánokat, majd vágd őket vékony szeletekre. Enyhén sózd meg és hagyd állni 10 percig, hogy a kesernyés íz eltűnjön.

    A sózás segít eltávolítani a felesleges nedvességet és a keserű ízt a padlizsánból. Töröld le a padlizsánról a sót sütés előtt.

    2

    Közben aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat.

    A hagymát és fokhagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjenek meg és ne legyenek keserűek.

    3

    Pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát, és 1 perc után öntsd hozzá a paradicsomkonzervet és a csicseriborsót.

    A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert könnyen megég.

    4

    Fűszerezd a paradicsomos keveréket fahéjjal, szerecsendióval, oregánóval, sóval és borssal, majd főzd 10-15 percig alacsony lángon.

    A fűszerekkel bátran kísérletezhetsz, ízlésed szerint.

    5

    Egy másik serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és süsd meg a padlizsánszeleteket oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert akkor a padlizsán nem pirul, hanem párolódik. Inkább több részletben süsd meg.

    6

    Egy kisebb lábosban készítsd el a vegán besamelt: pirítsd meg a lisztet kevés olívaolajon, majd fokozatosan öntsd hozzá a növényi tejet és a zöldséglevest, miközben folyamatosan kevered.

    A lisztet folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon. A növényi tejet és a zöldséglevest lassan, fokozatosan öntsd hozzá.

    7

    Amikor a besamel már besűrűsödött, add hozzá az élesztőpelyhet és keverd simára.

    Az élesztőpehely gazdag, sajtos ízt ad a besamelnek.

    8

    Egy hőálló sütőtálban rétegezd a sült padlizsánt és a paradicsomos tölteléket, majd a tetejére öntsd a vegán besamelt.

    Az alsó és felső réteg padlizsán legyen, mert így mutatósabb lesz.

    9

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 25 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.

    Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával, hogy a belseje is átsüljön.

    10

    Hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald melegen.

    A hűlés segít, hogy a muszaka jobban összeálljon és könnyebben szeletelhető legyen.