Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A padlizsánokat vágd félbe hosszában, és vágd be a belsejüket keresztirányban.
A padlizsánok belsejének bevagdosása segít, hogy egyenletesebben süljenek meg és könnyebben ki tudd kaparni a húsukat.
Kend meg a padlizsánok vágott felületét 1 evőkanál olívaolajjal, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire a vágott felülettel lefelé.
Az olívaolaj segít, hogy a padlizsán ne száradjon ki sütés közben, és finomabb ízt kapjon.
Süsd a padlizsánokat 30-35 percig, amíg teljesen megpuhulnak és a héjuk kissé megbarnul.
A sütési idő függ a padlizsánok méretétől. Akkor jó, ha a húsuk teljesen puha, és könnyen ki lehet kaparni a héjukból.
Közben a paradicsomokat aprítsd fel, és egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon pirítsd meg közepes lángon 5 percig.
A paradicsomok pirítása intenzívebbé teszi az ízüket.
Adj hozzá apróra vágott fokhagymát, római köményt, sót és borsot, majd keverd össze, és főzd további 2 percig.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet.
Ha a padlizsánok megsültek, hagyd őket kicsit hűlni, majd egy kanállal kapard ki a belsejüket, és tedd egy tálba.
A padlizsánokat hagyd kicsit hűlni, hogy ne égesd meg a kezed, amikor kaparod ki a húsukat.
Törd össze a padlizsánhúst villával vagy botmixerrel, majd keverd hozzá a pirított paradicsomot, citromlevet és a maradék olívaolajat.
Ha szereted a krémesebb állagot, használj botmixert. Ha inkább darabosabban szereted, akkor villával törd össze.
Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis sót és borsot az ízlésed szerint.
A só és bors mennyiségét mindig kóstolással állítsd be, hogy a krém íze tökéletes legyen.
Tálaláskor szórd meg friss aprított petrezselyemmel, és kínáld friss kenyérrel vagy pirítóssal.
A friss petrezselyem nem csak díszíti, hanem frissességet is ad a padlizsánkrémnek. A pirítós kenyérrel még finomabb.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.