Frissen sült mexikói Pan de muerto édes kenyér

Pan de muerto - Mexikói halottak napi kenyér

A Pan de muerto (halottak napi kenyér) egy hagyományos mexikói édes kenyér, amelyet minden évben a Día de los Muertos (Halottak Napja) ünneplésére készítenek. A kenyér formája szimbolikus: a kerek forma a világot, a kereszt alakú tésztadarabok pedig a csontokat jelképezik. A narancsos és vaníliás ízvilág egyedülállóan jellemző erre a kenyérre, amelyet gyakran forró csokoládéval vagy kávéval fogyasztanak. A Pan de muerto generációk óta része a mexikói kultúrának, és minden családnak megvan a saját receptje.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 55 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
100 g Kristálycukor
5 g
7 g Száraz élesztő
200 ml Langyos tej
100 g Vaj
10 g Narancshéj (reszelve)
50 ml Narancslé
2 db Tojás
5 ml Vaníliakivonat
50 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    Ha az élesztő nem habosodik fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a reszelt narancshéjat.

    A narancshéj frissességet és aromát ad a kenyérnek.

    3

    Add hozzá az élesztős keveréket, a narancslevet, a vaníliakivonatot, a tojásokat és az olvasztott vajat, majd keverd össze és kezd el dagasztani.

    A tojások legyenek szobahőmérsékletűek, hogy jobban összekeveredjenek a többi hozzávalóval.

    4

    Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, ha csak a villany van bekapcsolva.

    6

    A megkelt tészta egy részéből formázz egy nagy gömböt, majd a maradék tésztából készíts hosszúkás \'csont\' formákat, és helyezd őket keresztben a kenyér tetejére.

    A csontok formázásához használhatsz egy éles kést vagy tésztavágót.

    7

    Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 30 percig.

    A második kelesztés segít a díszítésnek is jobban megkelni.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd a kenyeret 25-30 percig, amíg aranybarnára sül.

    Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd kissé hűlni, majd kend meg olvasztott vajjal, és szórd meg porcukorral.

    A vaj és a porcukor édességet és fényes külsőt kölcsönöz a kenyérnek.

    10

    Hűtsd ki teljesen, majd szeleteld és tálald hagyományos mexikói italok, például forró csokoládé kíséretében.

    A kenyér másnap is finom, de légmentesen záródó edényben tárold, hogy ne száradjon ki.