Frissen s眉lt mexik贸i Pan de muerto 茅des keny茅r

Pan de muerto - Mexik贸i halottak napi keny茅r

A Pan de muerto (halottak napi keny茅r) egy hagyom谩nyos mexik贸i 茅des keny茅r, amelyet minden 茅vben a D铆a de los Muertos (Halottak Napja) 眉nnepl茅s茅re k茅sz铆tenek. A keny茅r form谩ja szimbolikus: a kerek forma a vil谩got, a kereszt alak煤 t茅sztadarabok pedig a csontokat jelk茅pezik. A narancsos 茅s van铆li谩s 铆zvil谩g egyed眉l谩ll贸an jellemz艖 erre a keny茅rre, amelyet gyakran forr贸 csokol谩d茅val vagy k谩v茅val fogyasztanak. A Pan de muerto gener谩ci贸k 贸ta r茅sze a mexik贸i kult煤r谩nak, 茅s minden csal谩dnak megvan a saj谩t receptje.

El艖k茅sz眉let 25 perc
Elk茅sz铆t茅s 30 perc
Teljes 55 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozz谩val贸k

Adagok: 6
500 g B煤zaliszt
100 g Krist谩lycukor
5 g S贸
7 g Sz谩raz 茅leszt艖
200 ml Langyos tej
100 g Vaj
10 g Narancsh茅j (reszelve)
50 ml Narancsl茅
2 db Toj谩s
5 ml Van铆liakivonat
50 g Porcukor (sz贸r谩shoz)

Bev谩s谩rl贸 kos谩r ikon Bev谩s谩rl贸 lista (0)

    Allerg茅n inform谩ci贸
    Glut茅nGlut茅n
    TejTej

    Elk茅sz铆t茅si L茅p茅sek

    1

    Egy kis t谩lban keverd 枚ssze a langyos tejet, az 茅leszt艖t 茅s egy ev艖kan谩l cukrot. Hagyd 谩llni 10 percig, am铆g habos lesz.

    Ha az 茅leszt艖 nem habosodik fel 10 perc alatt, akkor val贸sz铆n疟leg lej谩rt a szavatoss谩ga, 茅s 煤jat kell haszn谩lni.

    2

    Egy nagy t谩lban keverd 枚ssze a lisztet, a marad茅k cukrot, a s贸t 茅s a reszelt narancsh茅jat.

    A narancsh茅j frissess茅get 茅s arom谩t ad a keny茅rnek.

    3

    Add hozz谩 az 茅leszt艖s kever茅ket, a narancslevet, a van铆liakivonatot, a toj谩sokat 茅s az olvasztott vajat, majd keverd 枚ssze 茅s kezd el dagasztani.

    A toj谩sok legyenek szobah艖m茅rs茅klet疟ek, hogy jobban 枚sszekeveredjenek a t枚bbi hozz谩val贸val.

    4

    Dagaszd a t茅szt谩t 10-12 percig, am铆g rugalmas 茅s sima lesz. Ha t煤l ragacsos, adj hozz谩 egy kev茅s lisztet.

    A t茅szta akkor j贸, ha elv谩lik az ed茅ny fal谩t贸l 茅s rugalmas.

    5

    Takard le egy konyharuh谩val, 茅s hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 贸r谩n 谩t, am铆g a t茅szta a dupl谩j谩ra n艖.

    A keleszt茅shez ide谩lis hely a s眉t艖, ha csak a villany van bekapcsolva.

    6

    A megkelt t茅szta egy r茅sz茅b艖l form谩zz egy nagy g枚mb枚t, majd a marad茅k t茅szt谩b贸l k茅sz铆ts hossz煤k谩s \'csont\' form谩kat, 茅s helyezd 艖ket keresztben a keny茅r tetej茅re.

    A csontok form谩z谩s谩hoz haszn谩lhatsz egy 茅les k茅st vagy t茅sztav谩g贸t.

    7

    Helyezd egy s眉t艖pap铆rral b茅lelt tepsire, 茅s hagyd kelni tov谩bbi 30 percig.

    A m谩sodik keleszt茅s seg铆t a d铆sz铆t茅snek is jobban megkelni.

    8

    Meleg铆tsd el艖 a s眉t艖t 180掳C-ra, majd s眉sd a kenyeret 25-30 percig, am铆g aranybarn谩ra s眉l.

    Ha a keny茅r teteje t煤l gyorsan barnul, takard le aluf贸li谩val.

    9

    Hagyd kiss茅 h疟lni, majd kend meg olvasztott vajjal, 茅s sz贸rd meg porcukorral.

    A vaj 茅s a porcukor 茅dess茅get 茅s f茅nyes k眉ls艖t k枚lcs枚n枚z a keny茅rnek.

    10

    H疟tsd ki teljesen, majd szeleteld 茅s t谩lald hagyom谩nyos mexik贸i italok, p茅ld谩ul forr贸 csokol谩d茅 k铆s茅ret茅ben.

    A keny茅r m谩snap is finom, de l茅gmentesen z谩r贸d贸 ed茅nyben t谩rold, hogy ne sz谩radjon ki.