Pandoro szegfƱszeggel tålalva, friss karåcsonyi díszítéssel

Pandoro szegfƱszeggel

A pandoro egy hagyomĂĄnyos olasz karĂĄcsonyi Ă©dessĂ©g, amelyet az olasz Ă©s a vilĂĄg mĂĄs rĂ©szein is szeretnek ĂŒnnepi idƑszakban. A tĂ©szta puha, vajas Ă©s enyhĂ©n Ă©des, mĂ­g a szegfƱszeg Ă©s a narancshĂ©j gazdag aromĂĄt ad neki. Az Ă©dessĂ©get tradicionĂĄlisan ĂŒnnepekkor, karĂĄcsony Ă©s ĂșjĂ©v környĂ©kĂ©n fogyasztjĂĄk, Ă©s nagyszerƱ kiegĂ©szĂ­tƑje minden karĂĄcsonyi asztalnak. Ez az otthoni verziĂł egy kicsit fƱszeresebb Ă©s gazdagabb, Ă­gy tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs, ha valami kĂŒlönlegeset szeretnĂ©l kĂ©szĂ­teni az ĂŒnnepi szezonra.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Liszt
⭕ 100 g Cukor
⭕ 25 g Friss Ă©lesztƑ
⭕ 200 ml Tej
⭕ 3 db Tojás
⭕ 100 g Vaj
⭕ 1 tk. SzegfƱszeg
⭕ 1 ek. Vaníliás cukor
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 db Reszelt narancshĂ©j
⭕ 2 ek. Rum
⭕ 2 ek. DĂ­szĂ­tĂ©shez porcukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A friss Ă©lesztƑt keverd el 50 ml meleg tejben, adj hozzĂĄ egy evƑkanĂĄl cukrot, Ă©s hagyd ĂĄllni 5-10 percig, amĂ­g felfut.

    GyƑzƑdj meg rĂłla, hogy a tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂ­thatja az Ă©lesztƑt.

    2

    Egy nagy tålban keverd össze a lisztet, cukrot, sót, vaníliås cukrot, szegfƱszeget és a reszelt narancshéjat. Készíts egy kis mélyedést a liszt közepén.

    A szegfƱszeg Ă©s a narancshĂ©j friss Ă­ze kĂŒlönleges karaktert ad a tĂ©sztĂĄnak.

    3

    Öntsd a felfutott Ă©lesztƑt, a maradĂ©k tejet, a tojĂĄsokat Ă©s a rumot a lisztre. Kezdd el összegyĂșrni a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g sima Ă©s rugalmas nem lesz.

    Ne add hozzå az összes folyadékot egyszerre, hogy könnyebben tudj dolgozni a tésztåval.

    4

    Amikor a tĂ©szta összeĂĄllt, add hozzĂĄ a puha vajat, Ă©s gyĂșrd tovĂĄbb, amĂ­g a tĂ©szta sima Ă©s fĂ©nyes nem lesz. Tedd a tĂ©sztĂĄt egy enyhĂ©n lisztezett tĂĄlba, takard le egy tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni 1-1,5 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A tĂ©szta kelĂ©se fontos lĂ©pĂ©s, amely sorĂĄn a tĂ©szta könnyƱ Ă©s levegƑs lesz.

    5

    A megkelt tĂ©sztĂĄt formĂĄzd egy domborĂș formĂĄba, Ă©s tedd egy sĂŒtƑformĂĄba (ha nincs pandoro formĂĄd, hasznĂĄlhatsz kuglĂłf formĂĄt). Takarjuk le, Ă©s hagyjuk ismĂ©t kelni 1 ĂłrĂĄn ĂĄt.

    A megfelelƑ formĂĄzĂĄs segĂ­t, hogy a tĂ©szta szĂ©p formĂĄjĂș legyen sĂŒtĂ©s utĂĄn is.

    6

    HevĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra, Ă©s sĂŒsd a pandorĂłt 30-40 percig, vagy amĂ­g a teteje aranybarna nem lesz.

    Ha a teteje tĂșl gyorsan sötĂ©tedik, takard le alufĂłliĂĄval, hogy ne Ă©gjen meg.

    7

    A kész pandorót hagyd kihƱlni, majd szórj rå porcukrot díszítésként, és tålald.

    A porcukrot szĂłrhatod bƑsĂ©gesen, hogy a pandoro mĂ©g ĂŒnnepibb legyen.