Pandoro szegfűszeggel tálalva, friss karácsonyi díszítéssel

Pandoro szegfűszeggel

A pandoro egy hagyományos olasz karácsonyi édesség, amelyet az olasz és a világ más részein is szeretnek ünnepi időszakban. A tészta puha, vajas és enyhén édes, míg a szegfűszeg és a narancshéj gazdag aromát ad neki. Az édességet tradicionálisan ünnepekkor, karácsony és újév környékén fogyasztják, és nagyszerű kiegészítője minden karácsonyi asztalnak. Ez az otthoni verzió egy kicsit fűszeresebb és gazdagabb, így tökéletes választás, ha valami különlegeset szeretnél készíteni az ünnepi szezonra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
100 g Cukor
25 g Friss élesztő
200 ml Tej
3 db Tojás
100 g Vaj
1 tk. Szegfűszeg
1 ek. Vaníliás cukor
1 csipet
1 db Reszelt narancshéj
2 ek. Rum
2 ek. Díszítéshez porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A friss élesztőt keverd el 50 ml meleg tejben, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.

    Győződj meg róla, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót, vaníliás cukrot, szegfűszeget és a reszelt narancshéjat. Készíts egy kis mélyedést a liszt közepén.

    A szegfűszeg és a narancshéj friss íze különleges karaktert ad a tésztának.

    3

    Öntsd a felfutott élesztőt, a maradék tejet, a tojásokat és a rumot a lisztre. Kezdd el összegyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    Ne add hozzá az összes folyadékot egyszerre, hogy könnyebben tudj dolgozni a tésztával.

    4

    Amikor a tészta összeállt, add hozzá a puha vajat, és gyúrd tovább, amíg a tészta sima és fényes nem lesz. Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1-1,5 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta kelése fontos lépés, amely során a tészta könnyű és levegős lesz.

    5

    A megkelt tésztát formázd egy domború formába, és tedd egy sütőformába (ha nincs pandoro formád, használhatsz kuglóf formát). Takarjuk le, és hagyjuk ismét kelni 1 órán át.

    A megfelelő formázás segít, hogy a tészta szép formájú legyen sütés után is.

    6

    Hevítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a pandorót 30-40 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.

    Ha a teteje túl gyorsan sötétedik, takard le alufóliával, hogy ne égjen meg.

    7

    A kész pandorót hagyd kihűlni, majd szórj rá porcukrot díszítésként, és tálald.

    A porcukrot szórhatod bőségesen, hogy a pandoro még ünnepibb legyen.