Aranybarna panettone citrommal és mazsolával, papírformában sütve

Panettone citrommal

A panettone az olasz karácsonyi hagyományok elmaradhatatlan része, mely Milánóból ered, és az évszázadok során az egész világon ismertté vált. Eredetileg a gazdagok ünnepi kalácsa volt, amelyet gyümölcsökkel és vajjal töltöttek meg, ma azonban számos variációban készítik. A citromos változat frissítő aromájával és élénk ízével különösen ünnepivé teszi ezt a süteményt. Az omlós tészta hosszú kelesztésének köszönheti különleges, szálas állagát, amelyet a vaj és tojás gazdagít. Technikai tanács: a tökéletes panettone titka a türelem – ne siesd el a kelesztést, és mindig alaposan dagaszd meg a tésztát. Képzeld el, ahogy a sült panettone illata betölti a konyhát, miközben a kandírozott citromhéj és mazsola édes aromája keveredik a friss vajjal – igazi ünnepi hangulatot teremtve már a készítés pillanataiban is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt (finom)
4 db Tojás
150 ml Tej
120 g Cukor
100 g Vaj
25 g Élesztő (friss)
1 db Citromhéj (reszelt)
50 g Kandírozott citromhéj
100 g Mazsola
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt és adj hozzá 1 evőkanál cukrot és kevés lisztet. Hagyd felfutni kb. 10-15 perc alatt. Közben reszeld le a citrom héját és olvaszd meg a vajat.

    A tej ne legyen forró, különben megöli az élesztőt – csak langyos legyen!

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, olvasztott vajat, és a citromhéjat. Gyúrd össze alaposan, míg rugalmas, puha tésztát nem kapsz.

    Használhatsz dagasztógépet is, de kézzel gyúrva különösen puha lesz a végeredmény.

    3

    Add hozzá a mazsolát és kandírozott citromhéjat, és gyúrd a tésztába egyenletesen. Fedd le, és hagyd kelni meleg helyen 1-1,5 óráig, amíg a duplájára nő.

    Ha hideg van, helyezd a tésztát a sütőbe egy bögre forró víz mellé – így melegebb, párás környezetet kap.

    4

    Gyúrd át röviden a megkelt tésztát, majd formázd meg és tedd panettone sütőformába vagy mélyebb papírformába. Hagyd még 30 percet kelni.

    A formát csak a tészta feléig töltsd meg, hogy legyen helye megemelkedni sütés közben.

    5

    Süsd előmelegített sütőben 170°C-on kb. 40-45 percig. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    Tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e: ha a tű tisztán jön ki, elkészült.