A lisztet szitáld át, majd keverd össze a cukorral, élesztővel és egy csipet sóval. Készítsd el a kovászt: egy kevés langyos tejbe keverd el az élesztőt és egy kanál cukrot, majd hagyd pihenni 10 percig, hogy felfusson.
A friss élesztő gyorsabban felfut, de ha porélesztőt használsz, akkor is tökéletes lesz!
Miután az élesztő felfutott, öntsd a lisztes keverékhez, add hozzá a tojásokat, a maradék tejet, a narancs- és citromhéjat, majd kezd el gyúrni. A tésztát addig gyúrd, amíg rugalmas és sima nem lesz.
Ha a tészta túl ragadós, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, hogy a panettone tészta finom, légies maradjon.
A tésztához add hozzá a vajat kis darabokban, és folytasd a gyúrást, amíg teljesen be nem épül. Keleszd a tésztát letakarva, meleg helyen 1-1,5 órán át, amíg duplájára nem nő.
A megfelelő kelesztés kulcsfontosságú a panettone könnyű textúrájához, ezért figyelj rá, hogy kellően meleg helyen kelesszen!
Miután megkelt, tedd a tésztát egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki, majd szórd meg a mazsolával és az apróra vágott csokoládéval. Hajtsd össze, és formázd meg egy nagy golyóvá.
A csokoládé darabkák szépen eloszlanak a tésztában, és finom ízélményt adnak a panettone-nak!
Tedd a tésztát egy panettone formába, és hagyd újra kelni, amíg el nem éri a forma tetejét (kb. 1 órát).
A panettone sütésekor ügyelj arra, hogy a tészta elég helyet kapjon a formában, hogy szép magas legyen.
Előmelegített sütőben, 170°C-on süsd 30-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha szükséges, az utolsó 10 percben fóliával takard le, hogy ne égjen meg a teteje.
A sütés során a tészta hőmérséklete fokozatosan emelkedik, így szép egyenletesen sül meg.
Miután megsült, hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felvágnád.
A panettone sokkal ínycsiklandóbb, ha a sütést követően teljesen kihűl, így az ízek jobban összeérnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.