Panettone csokoládéval, tálalva egy szép tányéron

Panettone csokoládéval

A panettone Olaszország hagyományos karácsonyi édessége, amely gazdag, puha tésztájáról ismert. Az eredeti panettone egy olasz klasszikus, de manapság különféle változatai is léteznek. Az olasz panettone édes, enyhén citrusos ízű tésztája jól illik a csokoládéval készült változathoz. Ez a recept az édesség tökéletes kombinációját adja, így minden ünnepi alkalomra ideális választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
10 g Élesztő
100 g Cukor
200 ml Tej
3 db Tojás
150 g Vaj
2 ek. Narancshéj
2 ek. Citromhéj
100 g Finom csokoládé
100 g Mazsola
1 ek. Almás pálinka (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld át, majd keverd össze a cukorral, élesztővel és egy csipet sóval. Készítsd el a kovászt: egy kevés langyos tejbe keverd el az élesztőt és egy kanál cukrot, majd hagyd pihenni 10 percig, hogy felfusson.

    A friss élesztő gyorsabban felfut, de ha porélesztőt használsz, akkor is tökéletes lesz!

    2

    Miután az élesztő felfutott, öntsd a lisztes keverékhez, add hozzá a tojásokat, a maradék tejet, a narancs- és citromhéjat, majd kezd el gyúrni. A tésztát addig gyúrd, amíg rugalmas és sima nem lesz.

    Ha a tészta túl ragadós, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, hogy a panettone tészta finom, légies maradjon.

    3

    A tésztához add hozzá a vajat kis darabokban, és folytasd a gyúrást, amíg teljesen be nem épül. Keleszd a tésztát letakarva, meleg helyen 1-1,5 órán át, amíg duplájára nem nő.

    A megfelelő kelesztés kulcsfontosságú a panettone könnyű textúrájához, ezért figyelj rá, hogy kellően meleg helyen kelesszen!

    4

    Miután megkelt, tedd a tésztát egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki, majd szórd meg a mazsolával és az apróra vágott csokoládéval. Hajtsd össze, és formázd meg egy nagy golyóvá.

    A csokoládé darabkák szépen eloszlanak a tésztában, és finom ízélményt adnak a panettone-nak!

    5

    Tedd a tésztát egy panettone formába, és hagyd újra kelni, amíg el nem éri a forma tetejét (kb. 1 órát).

    A panettone sütésekor ügyelj arra, hogy a tészta elég helyet kapjon a formában, hogy szép magas legyen.

    6

    Előmelegített sütőben, 170°C-on süsd 30-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha szükséges, az utolsó 10 percben fóliával takard le, hogy ne égjen meg a teteje.

    A sütés során a tészta hőmérséklete fokozatosan emelkedik, így szép egyenletesen sül meg.

    7

    Miután megsült, hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felvágnád.

    A panettone sokkal ínycsiklandóbb, ha a sütést követően teljesen kihűl, így az ízek jobban összeérnek.