Panettone tejcsokoládéval, olasz édesség

Panettone tejcsokoládéval

A Panettone egy híres olasz édesség, amely az ünnepi időszak egyik legnépszerűbb desszertje. Eredetileg Milánóban született, és az év végi ünnepekre készült, hogy édes finomságokkal ünnepeljék a családi összejöveteleket. A panettone textúrája könnyed és levegős, belső része puha és enyhén édes, amit a gazdag tejcsokoládé tökéletesen kiegészít. Ez a verzió egy klasszikus panettone, amely tejcsokoládéval van bevonva, hogy egy extra ínycsiklandó desszertet kínáljon. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, a csokoládé helyett egy kis kandírozott narancshéjat is hozzáadhatsz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
150 g Cukor
100 g Vaj
200 ml Tej
3 db Tojás
25 g Élesztő
1 tk.
1 ek. Vanília kivonat
200 g Ráma tejcsokoládé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld át egy nagy tálba. Az élesztőt oldd fel langyos tejben egy evőkanál cukorral, és hagyd felfutni 10 percig.

    Az élesztőt mindig langyos tejben oldd fel, hogy biztosan aktív maradjon.

    2

    A liszthez add hozzá a cukrot, sót, tojásokat, vaníliát, majd a felfutott élesztőt is.

    A tésztát érdemes géppel keverni, mert így könnyebben simára dolgozható.

    3

    Kezdd el gyúrni a tésztát, fokozatosan add hozzá a vajat, és folytasd a gyúrást, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, egy kis lisztet is adhatsz hozzá, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl száraz.

    4

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni egy órát meleg helyen, amíg duplájára nő.

    A kelesztéshez a legjobb, ha a tálat meleg helyre teszed, például a sütőbe, ha ott meleg levegő van.

    5

    A megkelt tésztát öntsd ki egy lisztezett felületre, és formázz belőle egy kerek formát. Helyezd egy kivajazott panettone formába.

    A formát ne töltsd túl, mert a tészta még kelesztés után is növekedni fog.

    6

    Hagyd a tésztát pihenni még 30 percig, majd előmelegített 180°C-os sütőben süsd meg 25-30 percig.

    A sütő hőmérséklete sütőnként eltérhet, ezért érdemes 20 perc után tűpróbát végezni.

    7

    Amíg a panettone sül, a tejcsokoládét olvaszd fel vízgőz felett, majd hagyd hűlni egy kicsit.

    A vízgőz felett történő olvasztás segít abban, hogy a csokoládé ne égjen meg, és sima maradjon.

    8

    Miután a panettone kihűlt, öntsd rá az olvasztott tejcsokoládét, és hagyd, hogy megszilárduljon.

    A csokoládét akár egy spatulával is eloszlathatod, hogy egyenletes legyen a bevonat.