Pani puri friss mentás korianderes vízzel tálalva egy rusztikus tálon

Pani puri mentás korianderes vízzel

A pani puri, más néven golgappa vagy puchka, Észak-Indiából származik, és ma már az egész indiai szubkontinensen népszerű utcai étel. A fűszeres vízzel töltött ropogós puri golyók az 1800-as években váltak közismertté, főként Bihar és Uttar Pradesh régióiban. A mentás korianderes víz a klasszikus változat egyik legkedveltebb formája, amely egyszerre hűsít és felpezsdíti az ízlelőbimbókat. A puri golyók készítése aprólékos munkát igényel, de szerencsére ma már könnyen elérhetők előre gyártott formában is. A titok a vízben rejlik: a friss fűszernövények, a tamarind és a chaat masala összhangja adja meg azt a különleges ízt, amitől ez a fogás igazán egyedi. Ez az étel tökéletes választás baráti összejövetelekre, családi bulikra vagy nyári estékre. A ropogós külső és a robbanásszerűen fűszeres belső mindenkit levesz a lábáról. Tipp: próbáld ki enyhébb változatban is kevesebb chilivel, ha nem szereted a túl erőset.

Előkészület 20 perc
Elkészítés N/A
Teljes 20 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Puri golyók (készen vásárolt vagy házi)
200 g Főtt burgonya
100 g Főtt csicseriborsó
0.5 tk. Fekete só
1 tk. Chaat masala
30 g Friss korianderlevél
20 g Friss mentalevél
1 db Zöld chili
10 g Gyömbér
2 ek. Citromlé
1 ek. Tamarind paszta
1 tk. Cukor
500 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és törd össze a főtt burgonyát egy tálban. Add hozzá a főtt csicseriborsót, fekete sót és chaat masalát. Alaposan keverd össze, hogy ízes tölteléket kapj a purihoz.

    Használj villa helyett kézzel tört krumplit, hogy jobban keveredjen a csicseriborsóval.

    2

    A mentás korianderes vizet készítsd el: tedd turmixgépbe a koriandert, mentát, zöld chilit, gyömbért, citromlevet, tamarind pasztát, cukrot és vizet. Turmixold simára.

    Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés hideg vizet – hűtve még finomabb!

    3

    Szűrd le a kész fűszeres vizet finom szűrőn, hogy eltávolítsd a nagyobb rostokat és sima, ízes folyadékot kapj.

    A szűrés segít, hogy ne akadjon meg a puri nyílásában töltéskor.

    4

    Óvatosan törj kis nyílást a puri tetejére az ujjaddal. Tölts bele egy kanál burgonyás tölteléket.

    A purit csak közvetlenül tálalás előtt nyisd ki, hogy ropogós maradjon.

    5

    Mártsd a megtöltött purit a mentás korianderes vízbe vagy öntsd rá egyenesen, majd azonnal fogyaszd.

    A pani puri akkor a legjobb, ha azonnal elfogyasztod, különben elázik!