Készítsd elő az alapanyagokat. Mérd ki a lisztet, cukrot, sót és élesztőt egy nagy keverőtálba.
A pontos mérés elengedhetetlen a sikerhez, különösen sütésnél!
Langyosítsd meg a tejet (ne legyen túl forró, kb. 37°C ideális), majd adj hozzá 30g olvasztott vajat. Keverd össze.
A tej hőmérséklete nagyon fontos, a túl forró tej elpusztítja az élesztőt.
Öntsd a tejes keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást. Kezdd el dagasztani a tésztát kézzel vagy dagasztógéppel, amíg sima és rugalmas lesz (kb. 10 perc).
A tésztának rugalmasnak kell lennie, különben a zsemlék nem lesznek elég puhák.
Takard le a tésztát és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 óráig, amíg a duplájára nem nő.
A keléshez ideális hely a kikapcsolt, de előzőleg kicsit bemelegített sütő.
Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Szaggass belőle kb. 7 cm átmérőjű korongokat.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Olvaszd meg a maradék vajat, és kend meg vele a tésztakorongokat. Hajtsd őket félbe, majd finoman nyomd össze a széleket, hogy megtartsák az alakjukat.
A vajjal való megkenés teszi igazán ízletessé és puhává a zsemléket.
Helyezd a hajtogatott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd takard le és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelés adja meg a zsemlék végső, könnyű szerkezetét.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a zsemléket 15-18 percig, amíg aranybarna nem lesz a tetejük.
Figyelj a sütési időre, mert könnyen kiszáradhatnak!
Amint kiveszed a sütőből, kend meg a tetejüket még egy kis olvasztott vajjal a puha, fényes hatás érdekében.
Ez a lépés kihagyhatatlan a tökéletes végeredményhez!
Hagyd őket kicsit hűlni, majd tálald frissen, vajas vagy mézes kenhetővel.
A zsemléket langyosan a legfinomabbak. Ha marad, légmentesen záródó edényben tárold, és melegítsd fel tálalás előtt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.