Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos, se ne legyen túl meleg, se túl hideg, mert befolyásolja az élesztő működését. A langyos víz az ideális.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A tésztát érdemes meleg helyen keleszteni, például radiátor közelében vagy egy enyhén melegített sütőben (de ne legyen túl forró!).
Aprítsd fel a fokhagymát, és keverd össze a tejföllel, a fekete borssal és az oregánóval.
A fokhagymát reszelve is hozzáadhatod a tejfölhöz, így intenzívebb lesz az íze.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
Lisztezd be a felületet, mielőtt kinyújtanád a tésztát, hogy ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres tejfölből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát és a parmezánt.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyhat sütés közben.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, így még biztosabb lesz a zárás.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
Ha nincs tojás, egy kis tejjel vagy olvasztott vajjal is megkenheted a tetejét.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Figyeld a sütőt, és ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A pihentetés után könnyebben szeletelhető, és a töltelék sem fog szétfolyni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.