Parmezános calzone aranybarnára sütve

Parmezános Calzone

A parmezános calzone egy ínycsiklandó, sajtimádóknak való különleges változata a klasszikus olasz töltött pizzának. A parmezán karakteres íze tökéletes harmóniát alkot a krémes tejföllel és az olvadt mozzarellával, míg a ropogós tészta kívülről tökéletes textúrát biztosít. Ez a calzone ideális választás egy sajtimádó vacsorára vagy egy könnyed, mégis ízletes ebédre.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
150 g Parmezán sajt
200 g Mozzarella sajt
100 g Tejföl
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos, se ne legyen túl meleg, se túl hideg, mert befolyásolja az élesztő működését. A langyos víz az ideális.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A tésztát érdemes meleg helyen keleszteni, például radiátor közelében vagy egy enyhén melegített sütőben (de ne legyen túl forró!).

    3

    Aprítsd fel a fokhagymát, és keverd össze a tejföllel, a fekete borssal és az oregánóval.

    A fokhagymát reszelve is hozzáadhatod a tejfölhöz, így intenzívebb lesz az íze.

    4

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    Lisztezd be a felületet, mielőtt kinyújtanád a tésztát, hogy ne ragadjon le.

    5

    A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres tejfölből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát és a parmezánt.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyhat sütés közben.

    6

    Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    A széleket villával is lenyomkodhatod, így még biztosabb lesz a zárás.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    Ha nincs tojás, egy kis tejjel vagy olvasztott vajjal is megkenheted a tetejét.

    8

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Figyeld a sütőt, és ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.

    9

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    A pihentetés után könnyebben szeletelhető, és a töltelék sem fog szétfolyni.