Parmezános perec frissen sütve

Parmezános perec

A parmezános perec a klasszikus perec egy ínycsiklandó változata, amely az olasz konyhából származó parmezán sajtot ötvözi a hagyományos perectésztával. A parmezán, mint ízesítő, tökéletesen passzol a ropogós tésztához, és egyedülálló ízt ad neki. Ezt a receptet könnyedén el lehet készíteni otthon, és a friss, melegen tálalt parmezános perec azonnal a család vagy vendégek kedvence lesz. Tálalható snackként, sörkorcsolyának, vagy akár egy könnyű vacsora kísérőjeként is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 38 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Szárított élesztő
1 ek. Cukor
2 tk.
250 ml Langyos víz
50 g Olvasztott vaj
100 g Parmezán sajt
3 ek. Étkezési szódabikarbóna

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót keverd össze egy nagy tálban. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd dolgozd össze, amíg egynemű tésztát nem kapsz.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A langyos víz kb. 30-35°C legyen.

    2

    Gyúrd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Fedd le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg a duplájára nő.

    A gyúrás fontos a glutén aktiválásához, ami a tészta rugalmasságát adja. Ha nincs időd kézzel gyúrni, használhatsz dagasztógépet.

    3

    A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Formázz belőlük hosszú hengereket, majd alakítsd őket perec formává.

    A tészta könnyen ragadhat, ezért érdemes enyhén lisztezett felületen dolgozni.

    4

    Forralj fel 1 liter vizet, majd húzd le a tűzről, és óvatosan keverd bele a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!).

    A szódabikarbónás fürdő adja a pereceknek a jellegzetes ízét és színét. Legyél óvatos, mert a szódabikarbóna habzik, amikor a vízhez adod.

    5

    A pereceket egyenként merítsd a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szedd ki és tedd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pereceket óvatosan merítsd a vízbe, hogy ne sérüljenek meg. A 30 másodperc elég ahhoz, hogy a perecek megkapják a megfelelő ízt és színt.

    6

    A parmezán sajtot reszeld le, majd szórd meg vele a perecek tetejét, ügyelve arra, hogy egyenletesen eloszoljon a felületen.

    A parmezán sajt helyett használhatsz más kemény sajtot is, például grana padanót vagy pecorino romanót.

    7

    Süsd a pereceket 200°C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Frissen a legfinomabb.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj oda a perecekre, és ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot vagy takard le alufóliával.