Parmigiana mozzarella sajttal, padlizsánnal és paradicsomszósszal tálalva

Parmigiana mozzarella sajttal

A parmigiana mozzarella sajttal a klasszikus olasz padlizsános rakott étel egyik legkedveltebb változata. Az étel eredete a dél-olasz régiókhoz, különösen Nápolyhoz és Szicíliához köthető, ahol generációk óta készítik vasárnapi ebédekre vagy ünnepi alkalmakra. A grillezett padlizsán rétegei közé olvadó mozzarella, a selymes paradicsomszósz és a ropogósra sült parmezán olyan harmonikus ízvilágot alkot, amit nehéz elfelejteni. Technikai tanács: ha túl nedves a mozzarella, szeletelés után itasd le róla a folyadékot, így nem lesz túl vizes az étel. Ez a fogás nemcsak melegen kiváló, hanem hidegen is ízletes, másnap akár szendvicsként vagy hidegtál részeként is tálalható. Képzeld el, ahogy a sajt megolvad, a paradicsomszósz buborékol, a padlizsán megpirul – és az egész konyha megtelik olaszos aromákkal. A parmigiana tökéletes választás egy kiadós vegetáriánus főételként, vagy akár többfogásos vacsora központi elemeként is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Padlizsán
500 ml Paradicsompassata
300 g Mozzarella
60 g Parmezán sajt (reszelt)
2 db Fokhagyma
10 db Friss bazsalikom
50 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt mosd meg, szeleteld kb. 0,5 cm vastag karikákra, sózd meg, és tedd szűrőbe 30 percre, hogy levet engedjen. Ezután töröld szárazra.

    Ez a lépés csökkenti a kesernyés ízt és segít, hogy a padlizsán ne szívjon fel túl sok olajat sütés közben.

    2

    A padlizsánszeleteket kevés olajjal süsd meg grillserpenyőben vagy sütőben, amíg aranybarna csíkokat kapnak.

    Sütőpapírral bélelt tepsiben is megsütheted őket, így kevesebb olajat használsz.

    3

    A fokhagymát aprítsd fel, és egy serpenyőben olívaolajon párold meg. Add hozzá a paradicsompassatát, sózd, borsozd, és főzd 15 percig. A végén keverd bele a friss bazsalikomot.

    A szósz akkor jó, ha kissé sűrű, de még önthető – ne főzd túl sokáig.

    4

    A mozzarellát szeleteld fel. Egy hőálló tál aljára kanalazz kevés paradicsomszószt, majd rétegezd a grillezett padlizsánt, mozzarella szeleteket, újra szószt, végül reszelt parmezánt. Ezt ismételd, míg elfogynak az alapanyagok.

    A mozzarella levet ereszthet – érdemes előtte papírtörlővel kicsit leitatni róla a nedvességet.

    5

    Tedd a tálat előmelegített sütőbe, és süsd 180°C-on 30-35 percig, amíg a sajt megolvad és a teteje aranybarnára pirul.

    A ropogós, aranyszínű tetejéhez az utolsó 5 percben kapcsolj grillfokozatra, ha van.

    6

    Miután elkészült, hagyd pihenni legalább 15 percig, hogy szépen szeletelhető legyen.

    Ez az étel másnap is kiváló – a hűtőben pihentetés csak fokozza az ízek mélységét.