Parmigiana sült paprikával, rétegezve padlizsánnal és paradicsomszósszal, sajttal sütve

Parmigiana sült paprikával

A parmigiana sült paprikával egy ízes, mediterrán egytálétel, amely a klasszikus parmigiana hagyományait követi, ugyanakkor új dimenziót ad a sült paprika édes karakterével. A kaliforniai paprika karamellizálódott héja gazdagabbá és teltebbé teszi az ízvilágot. Dél-Olaszország konyháiban gyakori a padlizsán és paprika párosítása, hiszen mindkét zöldség remekül sül, és jól viseli a rétegezést. Ahogy a padlizsán és a paprika összefonódik a selymes paradicsomszósszal és az olvadt sajtrétegekkel, az egész konyhát betölti a sült zöldségek meleg, otthonos illata. Technikai tanács: a paprikát mindenképp hámozd meg, hogy a textúrája ne zavarja a rétegezést. Ez a fogás különleges vacsorákra, vegetáriánus főételként vagy hétvégi családi ebédként is tökéletes. Hidegen is élvezhető, piknikre is ideális választás.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 15 perc
1330 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Padlizsán
300 g Sült piros kaliforniai paprika
500 ml Paradicsompassata
250 g Mozzarella
80 g Parmezán sajt (reszelt)
2 db Fokhagyma
10 db Friss bazsalikom
60 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat mosd meg, szeleteld fel 0,5 cm vastagságúra, sózd be, majd tedd szűrőbe 30 percre. Ezután töröld le róla a nedvességet.

    A padlizsán elősózása segít eltávolítani a kesernyés ízeket és csökkenti az olajfelszívást sütéskor.

    2

    A padlizsánszeleteket kevés olívaolajjal locsold meg, és süsd meg grillserpenyőben vagy sütőben, míg aranybarnák lesznek.

    A sütőben egyszerre több szeletet is süthetsz, így időt takarítasz meg.

    3

    A kaliforniai paprikákat süsd egészben sütőben 220°C-on kb. 25 percig, míg a héjuk megfeketedik, majd fedd le 10 percre, hámozd meg, és szeleteld csíkokra.

    A lefedés segít, hogy a héjuk könnyebben leváljon – használd hozzá folpackot vagy fedőt.

    4

    A fokhagymát aprítsd fel, és egy serpenyőben olívaolajon párold meg. Add hozzá a paradicsompassatát, sózd, borsozd, és főzd 15 percig, majd keverd bele a friss bazsalikomot.

    A szósz akkor tökéletes, ha sűrű, de nem száraz – figyelj az állagra főzés közben.

    5

    A mozzarellát szeleteld fel. Egy hőálló tál aljára kanalazz egy kevés szószt, majd rétegezd: padlizsán, sült paprika, mozzarella, szósz, parmezán. Ismételd, míg elfogynak az alapanyagok.

    Ügyelj arra, hogy minden réteghez jusson egyenletesen minden összetevő – így szép, ízgazdag szeleteket kapsz.

    6

    Tedd a tálat előmelegített sütőbe, és süsd 180°C-on 30–35 percig, amíg a sajt megolvad és a teteje aranybarna nem lesz.

    Az utolsó 5 percben grillfokozatra kapcsolva extra ropogós kérget kapsz a tetején.

    7

    Hagyd pihenni legalább 15 percig tálalás előtt, hogy szépen szeletelhető legyen.

    Másnapra az ízek még jobban összeérnek – ideális előre elkészített fogásként is.